Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: През февруари ще се състои втора среща на върха за Сирия

Турция и САЩ ще продължат да разговарят за руските ракетни системи С-400

Реджеп Ердоган, президент на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в четвъртък, че втората среща на върха за Сирия, включваща него и лидерите на Обединеното кралство, Франция и Германия, ще се проведе през февруари в Истанбул.

"Взехме решение да провеждаме тази четиристранна среща на върха поне веднъж годишно. Следващата среща ще се състои през февруари в Истанбул. Взехме съответното решение", обяви Ердоган.

Преди това турският президент отказа да даде точен времеви график за турската военна инвазия в Сирия. Така наречената операция "Извор на мира" предизвика бурна негативна реакция срещу Анкара, като френският президент Еманюел Макрон заяви, че съюзникът от НАТО не може да очаква солидарност от другите членове на военни алианс.

Реджеп Ердоган също така отбеляза, че Турция и Съединените щати ще продължат да разговарят в опит да разрешат спора за покупката от страна на Анкара на руските противоракетни системи С-400 и по въпроса с американските изтребители Ф-35.

Той добави, че Турция възнамерява да "увеличи обема на двустранната търговия със САЩ до 100 милиарда долара".

Изявлението му е факт, след като в сряда Комисията за външни отношения на Сената на Съединените щати съобщи, че ще дискутира през следващата седмица последиците за турското правителство от покупката на ракетните системи С-400.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени