Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравният репортер на "Хоризонт" Гергана Хрисчева спечели важно отличие

Здравният репортер на "Хоризонт" Гергана Хрисчева получи годишната награда за радиожурналистика „Даниела Сеизова - в името на живота“ на Фондация „Български пациентски форум“. Близо 100 изявени журналисти, лекари, пациенти и общественици бяха номинирани в общо 12 категории.

"Благодаря на фондацията, че ме отличи и е забелязала усилията ми да посоча нередностите и несвършената работа в здравеопазването. Благодаря и на програма "Хоризонт", че ми дава възможност винаги да показвам тези недъзи.

В категорията печатно издание наградата получи Десислава Николова от в. „Дневник“. Стаматина Никова от сайта „Зона здраве“ беше отличена в категорията онлайн издание. Кардиологът д-р Ивайло Иванов получи приза Лекар на 2018 година. 

В категорията „Човек с голямо сърце“ наградата получи Теодора Арменкова, учителката, която преподава на деца, болни от рак, в детската онкология на столична болница. 

В категорията „Борец за правата на пациентите“ беше отличен художникът Димитър Анастасов, който е с трансплантиран бъбрек, защитник на каузата за развитие на донорството, човек с активна гражданска позиция в защита правата на пациентите. В тази категория беше присъдена и грамота на Красимира Кръстева от Варна, пациентка на хемодиализа, инициирала подписка за премахване на задължението пациентите сами да осигуряват част от консумативите за диализните процедури. 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев получи наградата в категорията за институция, която кореспондира най-добре с пациентите. 

За най-добър телевизионен репортаж беше отличена Паулина Найденова от БНТ. 

Наградата „Смело сърце“ за деца и младежи, които отстояват правото си на живот и помагат на други свои връстници отиде при учениците от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище, за инициативата им да запишат аудиокнига за незрящи. 

В категорията „Пациентска организация или пациент“ беше отличена Кремена Кунева, вдъхновител на благотворителна кампания за ремонт на болнично отделение за лечение на деца. 

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства получи награда в категорията „Бизнесът в подкрепа на кауза“ за участие в разработването на сайт, в който пациентите могат да сигнализират за липсващи лекарства в аптечната мрежа.

 Голямата награда за цялостен принос отиде при екипа на сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей България“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Болницата в Свищов е стабилизирана

публикувано на 24.01.20 в 16:52