Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ратифицира договора с Нидерландия за доставка на два кораба тип минни ловци

Депутатите одобриха и отпускането на 417 хил. долара за закупуване на софтуер за обучение на военни

Базов миночистач „Шквал”
Снимка: БГНЕС

Депутатите ратифицираха договори за закупуване на военна техника за българската армия. 417 000 долара се отпускат за закупуване на софтуер за обучение на военни, който спестява участие на жива сила. БСП подкрепя ратификацията с мотива, че техниката ще е в полза на тактическите операции. Депутатът Кольо Милев от БСП се аргументира.

"Нашата парламентарна група ще подкрепи ратифицирането на договора, тъй като тази система е изградена още 2005 година на Националния военен учебен център "Чаралица" и тя се използва най-вече за подготовка на тактическите звена - звената батальон, бригада. Договорът е в посока на усъвършенстване на самата система и по-нататъшното и използване за подготовката на нашите формирования. Системата е надежда и лично аз съм участвал в подготовката на Карловската бригада за участие във всички операции от спектъра на Алианса".

Парламентът одобри да бъдат купени и два миночистача - минни ловци за Военноморските ни сили от Нидерландия, втора употреба. Договорът за покупка и доставка е за близо 2 млн. евро и е подписан на 7 ноември тази година. Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев поясни, че двата кораба ще са за операции в Черно море.

"И Военноморските ни сили имат сериозна и остра нужда от подмяна и на противоминните си сили, тъй като тези, с които разполагаме, са съветско производство, миночистачи, които са вече на привършване на жизнения си цикъл. И Военноморските сили като една балансирана система трябва да имат и такива сили. Защото особено в Черно море, където използването на мини и чистотата на фарватерите и на водните пътища е изключително важна, трябва тези сили да бъдат развивани".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени