Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Първенец не искат кариера за добив на пясък и чакъл

| обновено на 06.12.19 в 13:03

На общоселско събрание хората от Първенец решиха да се противопоставят на изграждането на кариера за добив на пясък и чакъл край селото. 

Разрешение за проучване на обекта е дадено на фирмата  "Толи" ЕООД от 2011 година. Тогава то е публикувано само в Държавен вестник и поради неинформираност хората не са успели в 14 дневния срок да изразят позицията си срещу това намерение, обяснява Димитър Воденичаров, който оглави Инициативния комитет.
От днес в с. Първенец започва подписка, която ще бъде връчена на общинските и държави институции. Хората от селото, подкрепени и от други населени места в Родопската яка със същия проблем, готвят и протест.

Според Воденичаров единствената полза, ако се изгради кариера, ще е концесионната такса, която ще влезе в общината. 

Всичко друго са негативи - за околната среда и за земеделието в района. Още повече, че повече от половината от площта на бъдещата кариера попада в частни имоти.

Концесионерът Тодор Воденичаров, собственик на фирмата „Толи“ ЕООД твърди, че е преминал всички законови процедури без възражения от институциите, а кариерата  може да донесе само ползи на селото, което не се разбира от хората там. Той декларира готовност да преговаря със собствениците на земи, които попадат в терена на бъдещата кариера и за своя сметка да осигури обходен път, за да не влизат минават тежки камиони през селото.

Изграждането на кариерата може да започне след обществената защита, насрочена за 11 февруари, ако дотогава не бъде осуетена от готвените протести.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна