Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Останаха незаети места за съдебни заседатели в Ямбол

Снимка: БГНЕС

Драстично намалява броят на съдебните заседатели в съдебен район Ямбол. Повече от 40 места към Районния съд в Ямбол останаха свободни след полагането на клетва от заседателите от мандат 2020-2023 година.

Съдебните заседатели са представители на обществеността в заседанията по наказателни дела на първа инстанция и имат еднакви права и задължения със съдиите. Това е малка част от длъжностната характеристика на съдебния заседател.

Личните мотиви на кандидатите да бъдат съдебни заседатели:

"За мен това решение отдавна е взето, но просто нямах възможност да отсъствам от работа. Повече от 30 години се занимавам с човешки права. Майка ми 20 години е била съдебен заседател. Така че доста неща знам и самата материя ми е много интересна".

"Моята лична мотивация, малко да си изразя гражданската позиция, така да се каже".

"Пенсионирах се от миналата година и не работя, просто това беше един шок за мен - оставането в къщи. Исках по някакъв начин да се движа сред хора, да се социализирам повече като пенсионер".

Необходимият брой съдебни заседатели за Районния съд в Ямбол е 75, за общините Ямбол, Тунджа и Стралджа. Въпреки удължаването на сроковете за кандидатстване, едва 31 са утвърдените заседатели от общинските съвети на трите общини.

"Това води до съответно намаляване броя на заседателите, между които се разпределят делата, съответно до по-голяма ангажираност на заседателите, които остават. Не очаквам да се стигне до отлагане на дела. Предполагам, че цифрата, която е за момента, ще бъде достатъчна да обезпечи съответните съдебни състави в Районен съд Ямбол. Огромен проблем би било, както е в Тополовград - към момента, доколкото съм запозната, там няма нито един съдебен заседател", коментира председателят на Районния съд в Ямбол Светлана Митрушева.

За ролята на съдебния заседател в наказателния процес тя посочи, че е съществена.

"Ролята е огромна дотолкова, доколкото съставът се състои от един съдия и двама съдебни заседатели, т.е. те са болшинство. Решенията се вземат с мнозинство, т.е. гласовете на двама съдебни заседатели могат да наклонят везните в друга посока. Ако някой си е избрал ролята на фигурант, е въпрос на личен избор. Реално те имат равен глас с гласа на съдията", допълни Светлана Митрушева.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от