Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС в Свиленград иска паркинг за камионите, чакащи на границата

| обновено на 06.12.19 в 14:12
Снимка: архив БГНЕС

Жители на Свиленград и околните села недоволстват от километричните опашки от тежкотоварни камиони на границата с Турция. Общинският съвет в града гласува декларация до Министерския съвет с настояване да бъде построен паркинг на ГКПП "Капитан Андреево", където ТИР-овете да бъдат отклонявани и да изчакват ред за преминаване през границата.

От началото на годината тежкотоварният трафик в посока Турция е натоварен и се образуват 25-километрови опашки по магистрала „Марица” до граничния пункт. Това притеснява жителите на село Капитан Андреево, изтъкна кметът Милен Милушев. Шофьорите също са изнервени от дългото чакане.

"Разклонът за селото винаги е задръстен. Имаме проблем с достъпа до селото. Също така от тези камиони се изхвърлят много боклуци. Самите шофьори се движат по пътното платно, което също е голям проблем", каза Милен Милушев.

Според Общинския съвет в Свиленград транспортната криза на границата може да бъде решена с изграждането на паркинг, където да бъдат отклонявани ТИР-овете. Затова гласуваха декларация, която изпращат на премиера Бойко Борисов, обяснява съветникът Георги Еленков:

"Ние молим премиера да вземе възможно най-бързо това решение, за да се приключи с казуса. В настоящия момент се случва така, че както са застрашени здравето, така и животът им, защото тези ТИР-ове, задръствайки пътя, създават предпоставки за многократни пътнотранспортни произшествия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна