Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да спасим културното наследство на Димитър Ненов

Йордан Камджалов
Снимка: личен архив

Стоянка Мутафова беше човек – извор на вдъхновение за толкова много генерации, генератор на енергия. Тя ще остане светла личност за всички. Великите хора се качват на небето рано или късно и ще продължават да светят и оттам“. Това коментира пред БНР световноизвестният диригент маестро Йордан Камджалов за голямата българска актриса, която почина днес.

Маестрото предприе кауза за запазване паметта на българския пианист, композитор и педагог Димитър Ненов. На тази кауза Камджалов е посветил поредица от свои идеи около Коледа, които могат да помогнат, за да бъде съхранено това наследство. В предаването „Преди всички“ той разказа защо е предприел всичко това:

„Разбрах случайно, че къщата на Димитър Ненов в Разград се руши и че е евакуирана експозицията. Търсих едно произведение - „Родина“, което ще изпълним следващата седмица в Зала „България“ за първи път от последния половин век. Искаме да го вдигнем за нов живот на сцената. Те ми казаха, че и там го няма, архивът го няма. Веднага предприех национална кампания за спасение на културното наследство на Димитър Ненов. Това е една ренесансова личност. Такава личност не съществува в цяла Европа – световен пианист, композитор и архитект на високо професионално ниво. Мисля, че ако не го запазим, нашите деца ще изгубят нещо“.

Камджалов подчерта, че много неща са изгубени или унищожени безвъзвратно. Ще ангажираме целия културен елит и общественост на България с тази кауза, отбеляза той.  

Стартира национален конкурс за детска рисунка на тема „Коледа“. Камджалов сподели, че от най-добрите рисунки ще бъдат направени картички, които ще са с благотворителна цел. По думите му всички дарения ще са за възстановяване на културното наследство на Димитър Ненов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени