Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкерът Теодора Петкова пред Радио България

За да бъдеш успешен мениджър, трябва да имаш добър екип и умение да изслушваш

Снимка: БГНЕС

Денят, в който почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец /6.12/ е и професионален празник на банкерите, чиито покровител е светецът. Според легендата, преди да бъде канонизиран, роденият в Мала Азия светия, живеел като лихвар и помагал на бедните, раздавайки незабелязано своето богатство. Защитавал невинните, а думите му им помагали да засилят своята вяра. Традицията повелява, на този ден на трапезата да присъства ястие с риба, тъй като българинът вярва, че това ще донесе здраве и благополучие на него и близките до сърцето му хора.

Никулден е обявен за празник на банкера с решение на БНБ и Асоциацията на търговските банки /АББ/ от 1992 г. В банковия сектор този ден е свързан с равносметка за постигнатото и предизвикателствата, които очакват финансовите институции през следващата година. Стрес-тестовете, проведени в банковата система през настоящата година, във връзка с изискванията към България за членство в еврозоната, несъмнено бяха едно от големите предизвикателства за сектора. Теодора Петкова –главен изпълнителен директор за България на една от най- големите европейски банки, представи пред Радио България своята гледна точка за представянето на финансовите институции и увери, че:


Резултатите от проверката на качеството на активите и стрес тестовете, мисля показва, че изненади няма. Смея да твърдя, че банковият сектор като цяло е стабилен и добре регулиран. Работи по установени и хармонизирани с европейските стандарти правила и прави бизнес по правилния начин. Разбира се има банки, които имат необходимост да предприемат стъпки, за да бъдат по-стабилни, но като цяло упражнението беше порядъчно консервативно, какъвто е и самият модел. Затова не мисля, че резултати с идентифициран частичен недостиг на капитал в някоя от банките, е причина да считаме, че не сме стабилни. Банковата система е стабилна. Стабилността ѝ мисля, че е гарантирана и през следващата година, въпреки факта, че работим с безпрецедентно ниски лихви и се налага да се променяме. Банките са достатъчно професионални и ще се възползват от добрата капитализация, която имаме и от възможностите да осигурим устойчивост и по-добро преживяване на нашите клиенти през 2020 г.

Спестяванията на българските граждани съставляват 70% от брутния вътрешен продукт на страната. В този смисъл, въпросът за състоянието на депозитите и лихвите по тях, вълнува всички граждани и присъства постоянно в дневния ред на обществото.

Над 80 милиарда лева са спестяванията в банковата система и голяма част от тях са спестявания на физически лица – посочва Петкова. – Факт е, че ниските лихви крият опасност да не се плащат и лихви по депозитите, но още сме далеч от момента, в който депозитите на физическите лица, биха попаднали под негативни лихви. Не го очаквам.

Теодора Петкова има стабилен опит в банковия сектор. Освен мениджър на Уникредит Булбанк, тя е член на УС на АББ. Преди месец беше отличена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които връчиха престижните бизнес награди „Мистър и Мисис Икономика“. Теодора Петкова, приема удостояването ѝ с титлата „Мисис Икономика“, не толкова като лична победа, колкото като признание, че екипът, който ръководи в банката, работи по правилния начин. Според нея най-важното качество, за да бъдеш успешен мениджър, е да имаш добър екип и умението да ги изслушваш. Също така е важно да си готов да признаеш, че понякога твоите идеи не са най-добрите и можеш да последваш чуждите, за да помогнеш да се реализират. На банкерите в България г-жа Петкова пожела хубав празник: „Бих искала да поздравя всички колеги и да им пожелая да отиват с усмивка на работа и да работят това, което обичат. И най-важното – лично здраве, здраве в семейството, бизнеса и държавата!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени