Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция определи като неприемливо предложение на САЩ относно идеята за международна данъчна реформа

Бруно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отхвърли предложение на САЩ, което би позволило на компаниите да се откажат от предложената от ОИСР международна данъчна реформа, заяви в петък финансовият министър на страната Бруно Льо Мер, като в същото време препоръча на Вашингтон да преговаря добросъвестно.

Неговите коментари са факт, след като американският финансов министър Стивън Мнучин повдигна сериозни въпроси относно предложенията на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) за международна данъчна реформа, касаеща най-вече т.нар. "цифров данък", предлагайки идеята за съществуване на клауза за "безопасен убежищен режим".

Терминът "безопасен убежище режим" се отнася за разпоредба на устав или наредба, която уточнява, че определено поведение се счита, че не нарушава дадено общо правило. Обикновено се среща във връзка с неясен общ стандарт.

Бруно Льо Мер посочи, че предложението на Стивън Мнучин би означавало, че американските компании могат по желание да се включат или да се откажат от участие в една международна данъчна реформа, което би било неприемливо не само за Франция, но и за останалите страни членки от ОИСР.

В тази връзка той призова Вашингтон да преговаря на базата на това, че новите данъчни правила ще бъдат задължителни, отбелязвайки, че усилията в рамките на ОИСР се провалят, в този случай ЕС ще трябва да поднови преговорите за общ европейски цифров данък.

През октомври ОИСР предложи на правителствата да предоставят повече правомощия да бъдат облагани с данъци големи мултинационални компании в страната, където се намира и крайният клиент на съответната компания. Предложението има за цел да послужи като основа за договаряне до януари догодина на очертанията на общо споразумението, като окончателна сделка следва да се извърши по-късно през 2020 година.

Изявлението на Льо Мер може да изостри допълнително напрежението между Франция и САЩ около френския "цифров данък". По-рано тази седмица Вашингтон заяви, че може да въведе наказателни мита в размер до 100% върху внос за 2,4 млрд. долара от Франция на шампанско, чанти, сирене и други продукти, след като стигна до заключение, че въведения преди време нов френски данък върху цифровите услуги ще навреди на американските технологични компании.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна