Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противодействие на дискриминацията на пазара на труда

Доц. Ана Джумалиева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изпълнява проект „Противодействие на дискриминацията на пазара на труда“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

Общите цели на проекта са систематизирането на практиките за равни възможности и недискриминация с цел насърчаване, институционализиране и сертифициране на политиките по равенство и недискриминация на работното място.

Дейностите по проекта са следните:
- Изготвяне на изследване за дискриминацията на пазара на труда;
- Качествено изследване на уязвимите групи на регионален принцип;
- Изготвяне на механизъм за сертифициране и въвеждане на стандарт за недискриминация в сферата на заетостта;
- Разработване на стратегия за недискриминация.

По проекта Комисията провежда обучителни семинари за работодатели и синдикати, на които чрез обучителни пакети се промотират стандартите за недискриминация в сферата на заетостта и примерните вътрешни правила за работодатели.

На участниците в семинарите се дава възможност за работа по групи, за дискусии и др., като всеки един от тях получава сертификат за своето участие. Повече по темата чуйте от доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, консултант на предаването „Законът и Темида“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от