Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сауди Армако" потвърди цена от 32 риала ($8,53) за акция при предстоящото първично публично предлагане

Акциите на "Арамко" ще започнат да се търгуват официално на саудистксата борса Tadawul на 11-ти декември

Предстоящо първично публично предлагане (IPO) на акции на Saudi Aramco
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролният гигант "Сауди Арамко" обяви официално края на периода за набиране на оферти за предстоящото пускане на акции на борсата. Цената на една акция при първичното публично предлагане (IPO) ще бъде 32 саудитски риала (около $8,53 за акция).

В изявлението на компанията се казва, че ще бъдат предложени за продажба 3 млрд. акции, което означава до 1,5% от цялата петролна компания.

Процесът на предварително офериране е генерирал поръчки от институционални инвеститори на стойност 397 милиарда риала (106 млрд. долара), което заедно с общото търсене от отделни инвеститори на предстоящото IPO ще бъде в размер на 446 милиарда риала (119 млрд. долара), или 465% от всички акции, които ще бъдат пуснати за публична продажба.

Към момента предстоящото IPO на Saudi Armaco се оценява на 96 милиарда риала (25,6 млрд. долара), като 33,3% от предложените за продажба 3 млрд. акции ще се разпределят между индивидуални инвеститори и 66,7% между институционални инвеститори.

Предстоящото първично публично предлагане (IPO) на държавния петролен гигант "Сауди Арамко" ще бъде най-голямото в историята, но няма да достигне заложената от престолонаследника Мохамед бин Салман цел за пазарна оценка на компанията в размер на 2 трлн. долара.

На този етап пазарната оценка на Aramco е в размер на 1,7 трлн. долара (според IPO офертите), но въпреки това саудитският петролен гигант ще изпревари американската Apple Inc. като най-високо оценената компания в света. 

В същото време предварителната оценка, че на предстоящото листване на борсата в Риад Aramco ще събере 25,6 млрд. долара от своето IPO би означавало, че саудитската компания ще успее да надмине и рекордното листване на китайската Alibaba Group Holding Ltd през 2014 година за 25 млрд. долара.

На този етап Saudi Aramco не посочи точно кога акциите ще започнат да се търгуват на саудитската фондова борса, но според източници на Ройтерс, борсовият дебют е планиран за 11 декември.

Междувременно саудитската борса на ценни книжа Tadawul написа в Туитър, че акциите на Saudi Aramco ще започнат да се търгуват официално на 11-ти декември.

Саудитска Арабия разчита на местни и регионални инвеститори да продадат 1,5% дял, дори при намалената оценка от 1,7 трилиона долара.

Търсенето на институционални инвеститори, включително саудитски фондове и компании, достигна 106 милиарда долара, докато търсенето на инвестиции на дребно достигна 12,6 милиарда долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна