Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Митов за дебатите в НС: Не приемам обидните квалификации към колеги от БНР

Антон Митов
Снимка: Ани Петрова

В свое изявление изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Антон Митов подчерта, че не приема обидните квалификации към журналисти в Радиото, отправени от парламентарната трибуна:

"Бяха направени внушения, които не отговарят на истината - типичен пример за информационна ситуация, в която се имат предвид твърдения само на едната страна“.

Управителният съвет на БНР разгледа становището до временната парламентарна комисия и СЕМ на двамата колеги и ръководството на програма "Хоризонт" и категорично установи, че не става дума за сваляне от ефир или отнемане на репортерски ресори.

Напротив, ръководството е изпълнило своите отговорности в рамките на своите задължения по правилниците за работа в БНР, чрез които е отговорно за организацията на работа и разпределение на задълженията. И това е станало преди две години. Тогава в парламента са работили шестима репортери, сега са трима. Това се нарича "оптимизация на труда".

Защо този въпрос се поставя сега, защо решението му се търси извън радиото без да е разглеждан при нас и защо определени политици го използват точно в този момент е предмет на друг разговор, в който съм готов да участвам по всяко време.

И последно - не приемам грубия език, обидните квалификации към колегите ми от Радиото, отправени от високата парламентарна трибуна".

Коментарът на Митов е заради казаното по време на дебатите в Народното събрание за кризата в БНР.

Левицата отправи питане към министъра на културата Боил Банов за политиката за гарантиране свободата на словото у нас.

Антон Кутев от БСП припомни за оказвания натиск върху журналиста на БНР Силвия Великова:

“Но едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. И това го видяхме, че се случи в Националното радио. Аз между другото, тъй като вие сте управляващи, се надявам да имате повече информация за това какво се случи в Националното радио и да ни разкажете как се случи така – кой го е натискал Костов, как е станало, защото това са важни неща“, каза Кутев по повод решенията на вече бившия генерален директор на радиото Светослав Костов.

Председателят на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ репликира:

“Защо Великова я върнахме, ами върна я премиерът Борисов. Кой я върна? Да не би вие или някой друг? Върнаха я - да, защото не бива  така  агресивно да бъде наказан, освободен един журналист. Ами слушайте й предаванията, може би пък да е имало причина, не знам. Нали обществените медии трябваше все пак да бъдат балансирани, да има и едното и другото мнение".

Йордан Цонев от ДПС, който е член на временната комисия, проучваща фактите за случилото се в Националното радио, заяви, че ще бъде дадена думата и на другата страна:

“Силвия Великова, отнет и бил ресорът. Знаете ли, г-н Кутев, че имаме в момента писмо в същата комисия. От други журналисти, на които новото ръководство, под влиянието на протестърите на същата групичка и на новоназначения от СЕМ директор, което е отнело на други журналисти ресорите и ги е пренасочило.

Да чухте за протести? Аз не ви чух и вас от тук да протестирате. Само че комисията ще се занимае сега и ще ги изслуша. Виждате ли за кое лицемерие става въпрос - в една и съща медия?! Обществена медия, където Силвия Великова и подопечните на Сорос организации и на Прокопиев прокарват само една гледна точка“.

Тома Биков от ГЕРБ предупреди, че проблемът не може да се превръща в личен, тъй като плурализмът в Националното радио е налице:

“Плурализмът съществува обаче в обществените медии. Там, където държавата участва, където обществото със своите пари участва. И никой не може да оспори, че в българските обществени медии има плурализъм на гледните точки.

Трябва да продължим да водим този дебат, но в дълбочина, не от гледната точка на своите пристрастия. Ние не бива да бъдем страна по този въпрос“.

Депутатите възложиха на правителството до 31 март да изготви план за развитието на медийната среда в България. Планът трябва да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост. Решението беше част от проекта за разисквания за свободата на словото и беше внесен от БСП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!