Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова книга с разкази от Зорница Гъркова

Младата писателка Зорница Гъркова издаде втората си книга с разкази, книга, която потвърждава таланта ѝ. Още с първия си сборник с разкази – “Пътят на мравките“, тя показа умението да наслагва пластове и драматизъм, показа владеенето на жанра. Тогава Университетското издателство публикува първия ѝ сборник с разкази.

Заглавието на новия сборник е „Те никога не казват“. Това е откриващият разказ от книгата, получил през 2016 година първа награда на Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. 

Ани Илков, който е и преподавател на Гъркова в Магистърската програма по творческо писане на Факултета по славянски филологии на СУ  „Св. Климент Охридски“, пише за „Те никога не казват“: „Зорница Гъркова изгражда разказите си около героите и техните душевни и физически перипетии. Тя изгражда цели светове, които обгръщат героите, а понякога ги и затварят като в стъкленица. Но за да направиш това, и то на оскъдното пространство на разказа, ти трябва изключителна вещина…“


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от