Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Нобеловата седмица в Стокхолм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмицата на Нобеловите тържества започна днес в Стокхолм, съобщават световните информационни агенции. По традиция тя започна с посещение на Нобелови лауреати и членове на семействата им в Нобеловия музей в Стария град в шведската столица.

Преди няколко години там възникна нова традиция - гостите се подписват с бели флумастери върху черните столове в кафенето на музея. "Когато сте в кафенето и пиете кафе, има голяма вероятност да сте седнали на стол с автографа на Нобелов лауреат", заяви директорката на музея Ерика Ланер.

Гостите оставят също за колекцията на музея лични вещи, свързани с наградите си и научните си открития. Лауреатът на Нобелова награда за физиология или медицина сър Питър Ратклиф дари на музея оригинален ръкопис на Мейбъл Пюрфой Фицджералд, физиоложката и пионер в изследванията на хемоглобина, която за пръв път установи, че при намаляване нивото на кислорода в организма хемоглобинът се повишава. Това откритие имаше голямо значение в изследванията на Ратклиф, за които той бе отличен с наградата.

"Подобни артефакти дават възможност на посетителите да научат повече неща за откритията и изследванията, за които лауреатите са били удостоени с наградите", каза Ланер.

През следващите няколко дни лауреатите ще имат натоворен график - ще дадат интервюта, ще участват в конференции, срещи със студенти, лекции, разговор по видеовръзка с космонавти на МКС, телевизионна дискусия и ще присъстват на Нобеловия концерт на Стокхолмската филхармония с диригент Херберт Блумстед на 8 декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени