Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър вечер, безсмъртие мое

БНР Новини

Поколения българи тъгуват за Стоянка Мутафова – актрисата, която ги разсмиваше над 70 години. Тя беше актриса с колосален талант, която не просто пресъздаде ярки и незабравими роли, но и ни показа как се постига творческо дълголетие. Актриса с неукротим талант и сила на духа. 

Не е нужно да си театрален познавач, за да знаеш, че да разсмееш публиката не е лесно. "Да си комедийна артистка е най-мъчната работа – казва самата Мутафова. – Тъжният разказ, както и да го прочетеш, все ще разплачеш хората, но да ги разсмееш е най-мъчното нещо."Никола Анастасов, Стоянка Мутафова и Славчо Пеев. Снимка Ани Петрова

В "Артефир" ще чуете актьора, дългогодишен колега от Сатиричния театър и приятел, Славчо Пеев: "Това беше чудовище – казва той в разговор с Дарина Маринова. – Ненормална актриса. Страхотен интелект. Тези роли на прости жени, които тя изигра, такова пресъздаване може да направи само крайно интелигентен човек."

Поклонението ще бъде в понеделник, 9 декември, в Сатирата. Вратите на театъра ще бъдат отворени от 11:00 до 16:00 ч. за всеки, които иска да се прости с голямата актриса.

Стоянка Мутафова играе в продължение на повече от 70 години на сцената. Тя има над 100 театрални роли и над 30 роли в киното. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

"Първото ми желание в живота е било да бъда артистка казва Мутафова в записа. – Не обичам думата "актриса", обичам артистка идва от аrts – изкуство на латински." 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!