Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК+ постигна съгласие за допълнително съкращване на добивите на петрол с 500 хил. барела

Петролът поскъпна за кратко с близо 2% към 3-месечни върхове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните във формата ОПЕК+ се споразумяха за допълнително съкращаване на добива на петрол, като най-сериозни намаления ще има при големите производители, съобщиха министърът на петрола на ОАЕ и руският енергиен министър Александър Новак.

След тежки дебати през последните 24 часа в централната на ОПЕК в Париж, енергийните министри от картела и техните съюзници, водени от Русия, се договориха за допълнително ограничаване на петролното производство с 500 000 барела на ден от 1-ви януари 2020-а година до края на първото тримесечие на следващата година. Това заяви пред журналисти азербайджанският министър на петрола Пярвиз Шахбазов.

Според действащото към момента споразумение в сила от началото на годината, страните от "ОПЕК +" ограничават съвместното производство с 1,2 млн. барела дневно, като тази тяхна сделка трябваше да остане в сила до края на март 2020-а. С днешното решение обаче общото намаление на добивите ще достигне 1,7 млн. барела дневно.

В същото време ОПЕК и ОПЕК + планират да проведат извънредно съвместно заседание на 5-и и 6-и март догодина, когато да определят по-нататъшната си политика. Следващата редовна среща е насрочена за 9-и юни 2020 година.

Руският енергиен министър Новак подчерта, че според новото споразумение руското съкращаване на петролното производство ще бъде допълнително със 70 000 барела на ден.

След края на заседанието Организацията на страните износители на петрол посочи, че очаква търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 1,1 милиона барела на ден през следващата година, докато глобалният икономически растеж се очаква да се повиши с 3 на сто. ОПЕК също така отбеляза, че през последните месеци организацията е преразгледала в низходяща посока прогнозите за доставките на суров петрол извън картела, визирайки глобалната търговска несигурност и други макроикономически развития.

Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с цели 2% след днешното решение на ОПЕК +, след което обаче парираха част от първоначалните печалби, тъй като инвеститорите сякаш вече бяха "отработили" в пазарните цени на петрола едно подобно съкращаване на добивите. 

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват в рамките на деня с 0,75% към $ 58,90, а  тези на петрола Брент - с 0,96% към $ 64,00 за барел, след като преди това скочиха към нови тримесечни върхове съответно към $ 59,80 и $ 64,88 при решението на ОПЕК +.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени