Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорите на болниците, отстранени заради смъртта на 3-годишното дете, са възстановени

Снимка: БГНЕС

Няма пропуски в диагностично-лечебния процес на 3-годишното дете, което почина на 14 ноември в болница "Пирогов", след като родителите му са потърсили лекарска помощ в Детската болница в София и в болница Лозенец.

Това сочат резултатите от назначената от министъра на здравеопазването проверка, която бе извършена от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези.

Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта.

Проверката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ не е установила пропуски в диагностично-лечебния процес.

В Министерството на здравеопазването постъпиха и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения - Детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, от болниците "Пирогов“ и „Лозенец“, както и от личния лекар на детето.

Всички доклади - два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая.

С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отказа да коментира по същество доклада на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“:

“Нямам коментар засега. Доколкото знам от тук нататък това, което е излязло от Агенцията отива към Прокуратурата и вече чакаме отговор от там“.

Не е ясно обаче дали ще бъде възстановена на работа и лекарката от специализираната педиатрия, която е приела детето, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна