Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън и Корбин влязоха в спор за Брекзит в последния предизборен дебат

Борис Джонсън и Джеръми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания лидерът на Консервативната партия и премиер на страната Борис Джонсън и лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин участваха в последния пряк телевизионен дебат в рамките на предизборната кампания преди гласуването на 12 декември. Корбин заяви, че лейбъристите могат „да доведат Брекзит до край“ като договорят нова сделка и я предоставят за гласуване от народа в референдум, заедно с опцията за оставане в ЕС. Джонсън отговори, че той вече има „прекрасна сделка“ и ще я използва да изведе страната от ЕС на 31 януари.

Лидерът на лейбъристите отбеляза, че ще договори нова сделка с ЕС до три месеца преди да я предложи за одобрение на заключителен референдум до шест месеца с възможност хората да гласуват и за оставане в ЕС. Борис Джонсън го контрира с аргумента, че не се знае как ще изглежда една такава сделка, докато той разполага със споразумение за излизане от ЕС и ако спечели работно мнозинство в парламента страната ще излезе от ЕС като използва неговата сделка.

Водещият в студиото на Би Би Си журналист Ник Робинсън обаче каза на Джонсън, че споразумението за излизане от ЕС може и да е налице, но тепърва предстои договаряне на търговска сделка, ето защо на 31 януари все още не може да се изключи излизане без сделка, на което премиерът отговори, че има „предостатъчно време“ за търговска сделка. Здравеопазването, сигурността и икономиката бяха сред другите засегнати проблеми. Политическите наблюдатели заключиха, че въпреки размяната на удари нито един от участниците в дебата не е успял да нанесе съкрушително кроше, така че като се има предвид, че консерваторите водят в проучванията на общественото мнение, този резултат е по-изгоден за Борис Джонсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна