Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отхвърли американското предложение за смекчаване на дигиталния данък

Франция отхвърли американското предложение за смекчаване на планираното международно облагане на дигиталните гиганти. Вашингтон лансира идеята компаниите, които са предимно американски, да могат да избират вариант, чрез който да избегнат плащането на налога.

Френският финансов министър Бруно льо Мер изрази съмнение дали идеята на Вашингтон за по-облекчен данъчен режим, при който интернет гигантите да имат опцията сами да избират дали да плащат данъка, ще проработи. "Не съм виждал много компании, които приемат да бъдат облагани по тяхно собствено желание," коментира той.

Франция и други страни настояват т. нар. дигитални гиганти, които са предимно американски компании, да бъдат облагани със специален международен данък, независимо къде са регистрирани. Идеята е това да замени необходимостта от национално облагане.

Международният налог, който се обсъжда със САЩ под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, трябва да замени френския данък от 3% върху продажбите, генерирани в страната. Той беше гласуван през юли и стана повод за сериозно търговско напрежение с Вашингтон. САЩ заплашиха, като отговор, да наложат мита достигащи до 100% върху стоки, смятани за традиционно френски като шампанско, козметика, луксозни стоки и сирене "Рокфор".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна