Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Майер: Основият проблем за ГСДП е обезличаването в рамките на голямата коалиция

| обновено на 07.12.19 в 12:06
Новите лидери на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската социалдемократическа партия има ново ръководство. В България това нямаше да е новина, ако новоизбраната лидерска двойка не спечели вътрешнопартийното допитване с обещанието да излезе от правителството на Ангела Меркел.

На провеждащия се в момента конгрес на социалдемократите новото ръководство обеща „ново начало“ за партията. Избраните Заскя Ескен и Норберт Валтер-Борянс ще следват по-лява политика и ще поставят управлението с консерваторите под въпрос, ако правителството не приеме техните искания. А те са за затваряне на ножицата между бедни и богати, повече инвестиции в инфраструктура и в опазване на климата. Двамата изразиха съмнение, че тези цели са постижими в съвместното управление с консервативния съюз ХДС/ХСС. А лидерката на християндемократите Крамп-Каренбауер им честити избора с думите:

„Имаме много работа за вършене. Но за това ни е нужно убедително участие в управлението. Ние сме готови.“

Хенинг Майер, политолог и член на комисията за обновление на германските социалдемократи, която трябва да даде посоката на обновлението й, за което лелеят партийните симпатизанти, обясни в интервю за БНР, че вероятно германските социалдемократи няма да напуснат правителството, каквито очаквания имаше на конгреса на коалиционния партньор на канцлера Ангела Меркел. За "Хоризонт" Хенинг Майер, който е член на комисията за обновление на Германската социалдемократическата партия, коментира:

„Досега не ни се получи в ролята на коалиционен партньор в правителството, т.е. да представим социалдемократите независимо от управляващите. Избирателите ни възприемат като партия, която не си поставя по-различни цели от целите на правителството“.

Конгресът избра вчера новото ръководство - за първи път дуо, по примера на политическия конкурент „Зелените“. С внушителен резултат - 80 процента от делегатите потвърдиха избраните във вътрешнопартийно допитване Заскя Ескен и Норберт Валтер-Борянс. И двамата са представители на лявото крило в социалдемократическата партия и спечелиха вота с обещанието, по пътя на обновлението да извадят партията от управляващата голяма коалиция с консерваторите на Ангела Меркел. В седмицата между партийния вот и партийния конгрес това обещание претърпя метаморфоза. Хенинг Майер обясни защо:

Участието в правителството не е основният проблем за социалдемократите. Основният проблем е обезличаването в годините на голямата коалиция. Не мисля, че германците ще се впечатлят особено, ако сега излезем от коалицията. Дори напротив. Социалдемократическата партия губи подкрепа от най-малко 20 години. Така че дали ще остане на власт още година и половина или не, няма да реши проблема. Самият аз, в първия кръг, гласувах за Ескен/Валтер-Борянс, но на балотажа дадох гласа си за двойката Шолц/Гайвиц. Според мен избраното дуо предлага по-добрата платформа за развитие на партията. Но твърдият им курс за излизане от управляващата коалиция според мен е грешка. За мен правилното поведение беше изобщо да не влизаме в тази коалиция. Към онзи момент, в началото на 2018, това беше напълно възможно. Сега вече е късно“.

Във вътрешнопартийното допитване за нови лидери участваха едва половината партийни членове, а дуото Ескен/Валтер-Борянс се наложи с минимална преднина пред вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц. Но гласуването се възприе като ясен знак срещу голямата коалиция в Берлин.

И двамата нови лидери са със скромен политически опит. Валтер-Борянс се помни като провинциалният финансов министър, който плати милиони за банкова информация от Швейцария, за да извади на бял свят укрити данъци. А Ескен дори не е печелила директния мандат в собствения си избирателен район.

Въпреки това двамата ще трябва да се изправят срещу опитното ръководство на консервативния съюз ХДС/ХСС с искане за ревизия на коалиционния договор. Както е предвидено в самия договор на стр. 18: В средата на мандата, т.е. сега, оценка на коалицията и решение за нови политики.

Г-н Майер, ще напусне ли социалдемократическата партия правителството, или ще поиска само ревизия?

„Не става дума за напускането на правителството, а за преглед на политиките до сега и за формулирането на приоритетите за оставащата година и половина от мандата. Имаме достатъчно време, за да отправим нови предложения към правителството“.

Прегледът на свършеното до сега на практика вече бе направен от правителството. И оценката беше, че кабинетът се справя значително по-добре, отколкото се възприема от германците. Сега настоявате за преразглеждане на коалиционния договор, но ХДС/ХСС са категорично против. Как ще ги убедите?

„В договора е записано съвсем ясно, че при променени обстоятелства може да се променят и приоритетите на правителството. За сега ХДС/ХСС отказват нови преговори, но новото ръководство на социалдемократите въпреки това ще настоява за съвместно преосмисляне на политиките.

Сред приоритетите на правителството е запазването на балансирания държавен бюджет. Всъщност, „черната нула“, както е известен в Германия, и която сегашният финансов министър и Ваш вицеканцлер Олаф Шолц категорично отстоява, е наследство от предшественика му консерватор Волфганг Шойбле. Новата лидерка Заскя Ескен нарече „черната нула“ догма.

Защо балансираният бюджет разделя социалдемократите?

„Защото икономически няма смисъл от него. Времената на балансирания бюджет окончателно отминаха с Волфганг Шойбле. Тогава спазването на т.нар. „черна нула“ беше важно, имам предвид годините на финансовата криза и непосредствено след това. Сега вече балансираният бюджет води до летаргия. Няма инвестиции. Липсва дългосрочният хоризонт. Това води до стагнация в икономиката. Никой не смее да планира дългосрочно. Никой не назначава нови работници, защото не знае, какво може да очаква през следващите 10-15години“.

Доколко пострада имиджът на канцлера Ангела Меркел, заради това, че нейният вице не успя да спечели доверието на собствената си партия?

„Нейната роля е незначителна. Тя се намира на финалната права на своето канцлерство. Партията й, Християндемократическият съюз, също има ново ръководство. Те също имат вътрешни разногласия. На този фон неизбирането на Шолц няма кой знае какво значение. Освен това, ако се стигне до преразглеждане на коалиционния договор, преговорите ще се водят от партиите, а не от канцлера или министрите“.

Кога ще са следващите парламентарни избори в Германия?

„През 2021 г. Смятам, че правителството ще остане стабилно и ще довърши мандата си“. 

Според други наблюдатели още напролет може да има предсрочни избори за Бундестаг. А също толкова много са онези, които не изключват нова коалиция между консерваторите на Меркел и Зелените. Или пък правителство на малцинството? След днешния конгрес на социалдемократическата партия в Берлин бъдещето на правителството остава все така неясно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна