Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонт" обобщава водещите международни новини

Срещата на върха на НАТО фокусира вниманието на света през изминаващата седмица

Йенс Столтенберг и Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС


През изминаващата седмица лидерите на страните от НАТО отбелязаха 70 години от създаването на най-големия военнополитически съюз със среща на върха, която започна с размяна на остри реплики между американския президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон и премина под знака на разногласията.

На форума, проведен край Лондон, Макрон потвърди позицията си, че "НАТО е в мозъчна смърт", а Тръмп заяви, че Алиансът става все по-силен. 

А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обобщи , че Алиансът е най-успешният съюз в историята, защото се изменя спрямо  настъпващите промени в света.

Лидерите на страните от организацията потвърдиха задължението за взаимопомощ в случай на външна заплаха.

Единството на Алианса остава приоритет, въпреки споровете за разходите за отбрана и стратегията, става ясно от общото изявление, прието от лидерите на страните членки на НАТО в Лондон.  В него се обръща сериозно внимание на предизвикателствата, идващи от Китай.

В декларацията, приета на срещата, се посочва, че "конструктивни" отношения с Русия са възможни, но тя продължава да застрашава евроатлантическата сигурност.

Лидерите приеха актуализиран план за отбрана на Полша и Прибалтика. 

Страните  не успяха да постигнат консенсус върху определението за тероризъм. Френският президент Еманюел Макрон отхвърли категорично искането на турския държавен глава Реджеп Ердоган да определи кюрдските отряди в Сирия като терористична организация. Напрежението между Турция и Гърция се засили публично заради правото на изключителна икономическа зона в Средиземно море.

Надежда с цветовете на НАТО“ – това  писаха медиите в Скопие по повод срещата на върха в Лондон.

Управляващите в Северна Македония очакват да станат 30-та страна в Алианса , след ратификация от Испания.

„Тук, в Лондон, Северна Македония е потвърдена като следващия 30-и член, на 70-ия рожден ден на алианса. Защитени и стабилни, ние продължаваме да укрепваме икономиката в полза на всички наши граждани“, Това написа премиерът Зоран Заев в своя профил във Facebook.

Президентът Румен Радев, който представяше страната ни на срещата на върха на Алианса заяви , че е настъпил моментът България да се включи в охраната на въздушното пространство на Северна Македония

С поглед към срещата на НАТО не закъсня и реакцията на Москва

Разширяването на Северно-атлантическия пакт е потенциално опасно за Русия, заяви руският президент Владимир Путин по време на съвещание, посветено на превъоръжаването на армията.

Друго изявление на Путин концентрира вниманието на българските управляващи - той обяви, че българските власти съзнателно бавят изпълнението на проекта за продължението на газопровода "Турски поток" на своя територия.  Руският президент  добави, че Москва ще намери други начини за реализация на проекта, ако България не иска да участва

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим  диверсификация. Така министър-председателят Бойко Борисов  отговори на заявеното от руския президент за проекта Турски поток

Хиляди хора излязоха на демонстрация в Мадрид с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне

В протестното шествие се включи и испанският актьор Хавиер Бардем, както и младата екоактивистка Грета Тунберг:

До 13 декември в Мадрид представители на 200 държави  обсъждат последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. Toй призова за край на войната срещу природата: 

Българският премиер Бойко Борисов  участва в началото на климатичната конференция. Борисов заяви, за страни като България, в което енергията, произвеждана от въглища, заема голям дял, преходът към т.нар. климатична неутралност ще изисква повече инвестиции и мерки в социалната сфера.

Опазването на околната среда и борбата с климатичните промени ще са приоритет за новата Европейска комисия, обяви председателят и Урсула Фон Дер Лайен.

На тържествена церемония в Брюксел Жан Клод Юнкер предаде поста председател на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен.

В същото време стана ясно,че посланиците на страните-членки на ЕС не са постигнали съгласие за бюджета за следващия 7-годишен период,. Проблемът е орязването на средствата по земеделската и кохезионна политика, с което е несъгласна и България

Подробности за тези и други водещи международни новини може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна