Eмисия новини
от 20.00 часа

Защо петролната компания на Саудитска Арабия излезе на борсата, а ОПЕК съкрати добива на петрол

Снимка: Ройтерс

Светът все още не е готов да се откаже от петрола. В това са категорични повечето експерти, които следят пазара на енергийни продукти. Мнозина от тях са убедени, че е твърде оптимистична целта 2050 година да бъде неутрална по отношение на въглеродните емисии, произведени в Европа. И поставят въпроса - дори и Европа да се справи, ще последва ли и останалата част от света тази тенденция?

Междувременно, на последното си заседание за годината на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. ОПЕК+ взе решение във Виена да съкрати допълнително добива на петрол с най-малко 500 000 барела на ден. Причината обаче не е да се намалят вредните емисии, а да се постигнат по-добри цени.

Търговските отношения между Съединените щати и Китай имат пряко отражение върху потреблението на горива заради транспортирането на стоки по море. От 1 януари догодина влиза и изискване на Международната морска организация за ограничаване на сярата в корабните горива, припомни в интервю за "Събота 150" Софи Удубашияну  - специалист по петролни пазари:

„Това означава, че всеки кораб, който се използва за доставка на товари, трябва да използва изключително малко изкопаеми горива. Естествено, това ще доведе до промяна на вида на горивата за кораби, както и до инсталирането на екосъоръжения на самия кораб. Няма как това да не повлияе петролния пазар“.

Това е един от елементите в "позеленяването" на енергийния сектор, за който по-малко се говори, не не можем да го пренебрегнем. И все пак, според Удубашияну:

„Бих казала, че засега светът продължава да се нуждае от петрол. Това ще продължи, поде докато по-щадящите околната среда технологии не навлязат по-масово и не се появят нови, още по-добри технологии. Така че от "зелена" гледна точка, може би промяната изглежда доста по-бавна, отколкото някои екологично настроени фокус групи биха предпочели.

„Няма съмнение, че нарастващият брой на електрически моторни превозни средства и все по-добрите продажби, които производителите им регистрират, ще се отразят върху търсенето на изкопаеми горива в следващите между 10 и 20 години. Повечето петролни компании също обмислят начини да променят бизнеса си, за да са в унисон с все по-силното "зелено" движение“, допълни петролният експерт Андрю Липоу, заради което най-големият производител на света се опитва да спечели максимално сега и в близкото десетилетие и половина.

Петролният гигант "Сауди Арамко" - държавната компания на най-силната от страните в ОПЕК, набра 25,6 млрд. долара при първичното публично предлагане на фондовата борса в Рияд. Постижението се определя като най-големия борсов дебют в историята, а гигантът достигна пазарна капитализация от 1,7 трилиона долара, обясни той:

„Саудитска Арабия се опитва да стабилизира цената на петрола, за да има успешна борсова търговия на "Арамко". Приходите на компанията са именно от продажбата на петрол, така че ако има сериозен срив на цената, те също ще паднат драстично“.

Софи Удубашияну е категорична:

„Саудитска Арабия ще изостави идеята за борсова търговия на "Арамко" извън Залива. Най-вероятно това се дължи и на слабото търсене на продукцията на компанията отвъд океана. Все още обаче ние имаме много малко информация, така че е рано да правим заключения. Повече яснота ще имаме в средата на декември, когато започне официалната търговия на акции“.

Около 1,5 % от компанията вече няма да е държавни, а въпросът защо Рияд се отказва от макар и минимална част от своята "машина за пари" има логичен отговор. Защото "зелената" вълна ще достигне петролния бизнес, като именно в проспекта на Арамко. Прогнозата в нея е, че пикът на търсене на петрол да бъде през 2035 година и след това да започне спад. Или казано по друг начин - времето изтича. Според Софи Удубашияну обаче:

„Ние просто не сме достигнали до тази точка, в която светът е готов да се откаже от изкопаемите горива. Ако погледнем пазара на електроенергия, където има много голямо присъствие на възобновяемите източници в Европа - особено в Германия и Обединеното кралство, все още има необходимост и от друга енергия. В противен случай доставките на електроенергия до крайните потребители няма да са сто процента гарантирани непрекъснато. Обикновено останалата енергия в микса е или от атомна електроцентрала, или от газова. Ако направим съпоставка с петролния пазар, ние все още сме много далеч от крайната цел. Да, правят се големи инвестиции в батерии и други технологии за запазване на енергия, произведена по по-екологичночист начин, но все още пълният отказ от изкопаеми горива изглежда немислим. Разбира се, най-вероятно ще има прогрес, затова и ние ще продължим да следим ситуацията отблизо“.

Затова ще продължим още дълго да задаваме въпроса - какво ще се случи с цената на петрола? След решението на ОПЕК + от Виена за свиването на добивите, настоящите геополитически рискове и натиска на "зелената вълна", отговорът на Андрю Липоу е категоричен:

„В краткосрочен план и под натиска на решението на ОПЕК +, мисля, че цените ще бъдат под натиск. През 2020 година обаче ще има стабилизиране заради намалените добиви и нарастващото търсене на петрол. Сортът бренд ще се върне на ниво от около 65 долара за барел. Най-голямото ми опасение за петролния пазар са свързани с насилието и протестите, които виждаме в Иран, Ирак и Боливия. Съвсем естествено е, че там хората искат да печелят от богатите на петрол находища и се опълчват срещу корупцията. Въпросът е, че насилието може да доведе до проблеми с доставките на петрол, което моментално ще покачи цената на черното злато’. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от