Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво научихме от първата работна седмица на новата Европейска комисия

"Предавам ти звънец, който не служи за абсолютно нищо", пошегува се Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица бе първата работна седмица за новата Европейска комисия. Началото на Комисията фон дер Лайен бе и финалът на Комисията Юнкер и той започна шеговито:

“Предавам ти звънеца на председателя. Получих го в началото на моя мандат. Първоначалната идея бе да звъня с него, когато някое изказване прехвърляше три минути. А всички изказвания надвишаваха три минути. Така че ти предавам звънец, който не служи за абсолютно нищо”.

Шегите обаче останаха на церемонията и отстъпиха място на приоритетите.  "Първият климатичен закон ще бъде създаден през 2020-а година, така че пътят към климатичния неутралитет през 2050-та година да бъде необратим" - така фон дер Лайен се върна към основния от приоритетите на своята Комисия. И тъй като всяка битка винаги опира до онова тривиално нещо като парите, се разбра, че за целта трябва да се съберат 100 млрд. евро за следващите 7 години.

Урсула фон дер Лайен обясни как:

“За да постигнем тази цел, ние изграждаме механизъм, който ще привлича средства от бюджета на ЕС, както и съфинансиране от страните-членки, а също и група по европейския инвестиционен план, която да набира необходимите публични и частни средства”.

Целите обаче са едно, а реалностите - съвсем друго. Последните показаха, че страните-членки никак, ама никак няма да се разберат за бюджета за следващите 7 години в настоящия му вид. На първо време приятелите на кохезията, сред които и България, категорично отказват да приемат предложението на финландското председателство, в което парите за кохезионната и за селскостопанската политика са орязани. Някои съкращения определено не се понравиха и на председателката Фон дер Лайен:

„Загрижена съм за суровите орязвания, които виждам в тези предложения, като се сравнят с предложенията на Комисията. И тези сериозни орязвания са за политики, които имат ключови цели от стратегическия дневен ред, а те ще бъдат засегнати от тези съкращения - например "Фронтекс", отбрана, дигитализация или пък фондовете за зелена икономика“.

И макар Фон дер Лайен да поиска от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преговорите по рамката да се възобновят и да се постигне съгласие в началото на следващата година, картината далеч не изглежда толкова оптимистична. Как ще се примирят за толкова кратко време интересите на приятелите на кохезията и останалите? До Европейския съвет има по-малко от една седмица, а едва ли можем да очакваме и след това посланиците или министрите да седнат на една маса по Коледните празници и по Нова година да осъмнем като по чудо с готов бюджет. По-реалистично е дори да очакваме да влезем в 2021-а година без рамка и договорени параметри, което означава, че ще трябва да го караме по стария бюджет. И след като дори 7-годишният бюджет, който е позната процедура за европейските институции, среща толкова пречки за съставянето си, колко време ще отнеме създаването на съвсем нов механизъм за набиране на средства за Зеления пакт?

Друг парещ въпрос е отбраната. И понеже винаги става дума за пари, а в този случай за много повече, просто на този  етап явно ги няма или пък това, което го има, не стига. Което също не се харесва на председателката:

„Средствата, заложени от финландското председателство, не са достатъчни. Ако се отнасяме сериозно към това, трябва да инвестираме“.

И така, първата седмица на Урсула фон дер Лайен бе белязана от много добри намерения. Засега те остават такива, защото на този етап им липсва най-необходимото за тяхната реализация. Събития, които затвърждават трудното начало на тази Комисия, като й обещават то да я съпътства през целия й мандат. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна