Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция "Западни Балкани" в София - сигурност и изтичане на мозъци

Снимка: БГНЕС

Новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети. Това каза еврокомисарят по „Иновации,научни изследвания" Мария Габриел на конференция „Западни Балкани“ в София. Организатори са Фондацията за европейска реформа New Direction и Международния републикански институт.

Намаляването със 70% на цените на роуминга за района, създадената регионална Академия за киберсигурност и над шестте дигитални иновационни хъба, както и участието на Северна Македония и Сърбия в програмата за образователна мобилност "Еразъм плюс" - това според еврокомисаря Мария Габриел е доказателство за европейското бъдеще на региона.

"На мен много би ми се искало да наблегнем на три важни неща - необходимостта от инвестиции, инвестицията в талантите, изтичането на мозъци е много сериозен проблем в този регион. Теми, много по-големи, свързани със сигурността".

Габриел каза, че е дошло време за иновационна програма за Западните Балкани. Като съорганизатор на форума евродепутатът Ангел Джамбазки отбеляза, че целта е България също да има ясни цели.

"Една от които е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Македония. На хората с българско национално самосъзнание в Македония, защото, ако забелязвате, в момента целият разговор се върти около историята. Спорят за безспорните исторически факти".

По време на форума и екоминистърът Нено Димов е посочил, че ключова дума за региона е сигурност, а зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е казал, че България е заинтересована от приемането на страните от Западните Балкани в ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна