Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Изгонването на либийския посланик от Гърция е скандално

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като „скандално действие“ определи турският президент решението на Гърция да изгони посланика на Либия в Атина в отговор на сключеното по-рано между Либия и Турция морско споразумение за определяне на границите в Източното Средиземноморие. Реджеп Тайип Ердоган допълни, че Турция ще защитава правата си в района „до последно.“

В реч пред партиен форум в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган уточни, че споразумението между Либия и Турция, което днес беше публикувано в турския официален вестник след като беше ратифицирано от Меджлиса, е изпратено в ООН, за да бъде депозиран текстът му в световната организация. На 27.11.2019 г. в Истанбул турският държавен глава и лидерът на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ал-Сарадж подписаха споразумение за признаване на морската юрисдикция на двете страни. Определените в него изключителни икономически зона предизвикаха недоволството на Гърция, Египет и Кипър.

В подписания между двете страни меморандум за разбирателство посочва, че непризнатата от никого, освен от Анкара, Севернокипърска турска република, също има право на част от природните ресурси в региона.

Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас обяви, че страната му дава 72 часа на либийския посланик Мохамед Юнис Менфи да напусне страната, тъй като подписаното споразумение е „грубо нарушение на международното право“. Дендиас обаче уточни, че Атина не прекъсва дипломатическите си отношения с Либия. По-рано в изявление службата на Европейския съюз за външна дейност поиска разяснения във връзка с меморандума, както и Турция незабавно да предаде на ЕС пълния текст на споразумението с Либия и призова Анкара да спазва международното право и да уважава суверенитета на страните в района, включително Гърция и Кипър.

По повод турската военна операция в Сирия Реджеп Тайип Ердоган беше категоричен, че Турция няма да напусне Сирия, освен ако и другите чужди сили не се изтеглят от региона или сирийският народ не поиска това. Ердоган попита реторично западните страни каква работа имат в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна