Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провериха взривения цех в Симеоново, няма опасност за околната среда

Снимка: Радио Шумен

Оглед на мястото на производствената авария, която стана вчера, в цеха за метан в ямболското село Симеоново извършиха от районната прокуратура и регионалната екоинспекция от Стара Загора. Работи се по всички възможни версии, но все още е рано да се уточни причината, довела до експлозията.

В разрушения от взрива цех дойдоха експерти по газови инсталации и инженери. Прокурор Мирослав Спасов обясни:

"Работим по всички версии - техническа неизправност, човешка грешка, някакъв недостатък по съоръженията. Предстои назначаване на множество експертизи. Досъдебното производство е образувано за причиняване на телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение." 

Съоръжението за биогаз е в експлоатация от една година, като капацитетът му е преработка на хиляда кубически метра тор, уточни Стефан Колев, експерт РИОСВ Стара Загора:

"Не е изтекло от някаква инсталация вещество, което е опасно и химично. За населението няма опасност, защото няма замърсяване на компоненти на околната среда - въздух, води и почви." 

Състоянието на двамата пострадали работници, които са настанени в ямболската болница остава стабилно и няма необходимост от транспортиране в други лечебни заведения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна