Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобелови лауреати с общ призив за климата

Косово бойкотира литературната награда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловите лауреати за 2019-а година отправиха призив за засилване на мерките за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс. Нобелистите говориха на пресконференция в Стокхолм, където на 10-и декември ще получат наградите си. 

Носителят на Нобел за химия Стенли Уитингъм, отличен за разработването на литиево-йонните батерии, които направиха възможна революцията на мобилните технологии и намаляване употребата на изкопаеми горива, заяви:

"Смятам, че назря времето да решим проблема с климата, но трябва да сме прагматични, защото няма да е лесно. Не можем просто да спрем всичко, което отделя въглероден диоксид. Но мисля, че литиево-йонните батерии ще помогнат за решението като например електрификация на транспорта."

Швейцарският учен Дидие Кело, който спечели Нобеловата награда за физика, за разкриване тайните на еволюцията на вселената, подчерта:

"Аз ще коментирам астрофизичната страна, защото на няколко пъти чух хора да казват, че няма значение, защото в даден момент ще се наложи да напуснем Земята. Това е изключително безотговорно изказване. Звездите са толкова далеч, че изобщо не се надявайте да успеете да избягате от Земята. По-добре да се съсредоточим върху решаването на проблема, а не да мечтаем как ще унищожим и изоставим планетата си."

Американката Естер Дуфло, която е един от тримата лауреати на Нобела за икономика, каза:

"Често хората се надяват, че нещата ще се оправят от само себе си, защото възобновяемата енергия ще стане по-евтина и ще захранваме консумацията си с нея. Щеше да е чудесно, но не трябва да разчитаме, че ще се случи. Спирането на промените в климата изисква промяна в поведението ни и в консумацията ни, особено в богатите страни."

Спорове около литературната награда

Същевременно Косово ще бойкотира церемонията във вторник по връчването на Нобеловата награда за литература за 2019-а година, обяви външният министър Беджет Пацоли, цитиран от Франс прес.

Бойкотът ще се изрази в отсъствие на косовския посланик в Швеция от церемонията в Стокхолм. А причината, както посочи Пацоли, е, че лауреатът - австрийският писател Петер Хандке, е бил приятел на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Турция се намеси на държавно ниво с критика към нобеловия комитет. Съветникът на президента Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън, обясни, че за Анкара е цинично човек, който отрича геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница, да получава такова признание.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна