Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха годишните награди за принос към развитието на мюсюлманската общност

Сред наградените е и журналистката от БНР Севда Дюкянджи

| обновено на 08.12.19 в 20:46
Снимка: www.grandmufti.bg

На тържествена церемония Висшият мюфтийски съвет връчи за трети път годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди”. Отличието се дава на името на първия главен мюфтия, избран точно на днешния ден през 1910 година. Признание получи и колега от БНР.

С публичното отличие се удостояват гражданите, допринесли за развитието на мюсюлманската общност в страната, обясни главният мюфтия на България Мустафа Хаджи:

"Ние сме част българския народ, ние сме част от българското общество. Нашата цел е да подпомогнем всеки, който извършва някаква добрина".

На тържествената церемония бяха връчени пет награди. Сред отличените е и колегата от турска редакция на Радио България Севда Дюкянджи, която от 25 години отразява мюсюлманското културно наследство в страната:

"Често незабелязани остават както проблемите на мюсюлманската общност, така и нуждата от уважение, грижи към уникалното културно и историческо наследство. Но силно вярвам, че даването на гласност на нашите проблеми е важна част и от решаването им. Благодаря и на БНР, че чрез програми на турски език достига до дома и сърцето на тези хора".

Почетната първа награда беше връчена на председателя на Българския хелзинкски комитет доц. Красимир Кънев. Сред останалите отличени бяха 80-годишният учител по турски език Салих Осман от Шумен, Якуб Хюммет от къджалийското село Поточница, който получи приза „примерен баща”, както и мюсюлманският свещенослужител Хюсеин Камберов от Златоград.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени