Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Седмица на отворените врати" започва болница "Д-р Стамен Илиев" Монтана

Снимка: Радио Видин

От 9 до 13 декември ще се проведе последната за тази година кампания „Седмица на отворените врати“ за превенция на туберкулозата в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. От 8:00 до 13:00 часа всеки, без оглед на здравноосигурителния си статус, може да посети отделението по пневмология и фтизиатрия и да се прегледа безплатно.

Д-р Цветан Петров, който от половин век се бори с „жълтата гостенка“ в Монтана, предупреждава, че коварната болест не си отива нито у нас, нито в световен мащаб, дори през тази година заболеваемостта бележи ръст спрямо 2018 година, въпреки усилията на лекарите и донорските програми, които финансират лечението на туберкулозата по света.

За първите 11 месеца на тази година в Монтана са открити нови 32-ма заразени с туберкулоза, докато за цялата минала година броят им е бил 24. Само през последната седмица нови трима са постъпили за лечение в отделението - семейство от с. Мърчево и един от кв. "Кошарник". Вероятно повишеният брой болни е вследствие и на по-високото ниво на обхващане на населението с прегледи на място при хората. С  осигурения преди няколко месеца от Районната здравна инспекция /РЗИ/  мобилен флурограф са извършени по график профилактични прегледи в населените места с най-много заболели в областта – Монтана, Медковец, Долни Цибър, Владимирово и социалния дом в Говежда. Открити са нови трима заразени и 10 със съмнения за туберкулоза, които допълнително са изследвани, както и хора с други белодробни заболявания, които също са започнали лечение. В момента лежащо болните в отделението са 12, при капацитет от 15 легла.

В световен мащаб също се наблюдава нарастване на случаите на туберкулоза през тази година. Според Световната здравна организация заразените са се увеличили с 600 хиляди до 7 милиона души спрямо година по-рано.

Затова според д-р Петров седмиците на отворени врати, които се провеждат веднъж на всяко тримесечие в областната болница на Монтана, продължават да са необходима възможност за превенция, тъй като заразата се предава по въздушно-капков път и за цялото общество е важно болните да се откриват навреме и да се изолират в диспансерите за безплатно лечение независимо от осигурителния статус.

Финансирането и лечението на туберкулоза вече се поема от Министерството на здравеопазването и болниците, след като през март у нас беше прекратена 10-годишната програма на Глобалния фонд за лечение на туберкулоза, малария, СПИН. Това стана поради факта, че страната ни по определени финансови показатели е над средното ново и е преценено, че можем да се справяме сами, а средствата на донорите да бъдат насочени към по-бедни държави.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Болницата в Свищов е стабилизирана

публикувано на 24.01.20 в 16:52