Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КАБ: Община Стара Загора отменя конкурса за спортна зала

Община Стара Загора отмени конкурса за идеен проект за спортна зала в града, след като Камарата на архитектите в България настоя за значителни промени в условията на обществената поръчка, става ясно от публикация на страницата на Камарата.

Намесата на Камарата бе предизвикана от 3 сигнала – на архитектите Попов, Киряков и Банов, които посочват редица недостатъци в обществената поръчка.

В писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров КАБ изтъква, че критериите за подбор на участниците в конкурса са дискриминационни, както и че техническото задание съдържа неясноти и пропуски. Това противоречи на законовите изисквания и може да повлияе на качеството и крайния резултат от конкурса. Освен това в обществената поръчка е поставено условие всички участници да отстъпят на общината авторските права върху проектите – грубо нарушение на закона за авторското право, който защитава труда на архитектите.

От отговора на кмета на Стара Загора до Камарата става ясно, че той се съобразява напълно с аргументите на колегията. Решението на общината е да отмени процедурата, тъй като необходимите промени, поискани от КАБ, са съществени. Tова се посочва в заключение.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.