Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците на Хонконг

| обновено на 08.12.19 в 19:05

Половин година не отслабват протестите в защита на демокрацията и автономията на Хонконг. Масова демонстрациуя се състоя и днес по призива на опозицията.

Организаторите съобщиха за 800 хил. протестиращи, а полицията преброи 183 хил. демонстранти.

В първото шествие на основна опозиционна организация, което беше разрешено от властите от месец август насам, излезлите по улиците на Хонконг изразиха несъгласие с прокитайската, според тях, политика на управляващите. Въпреки че претърпяха поражение на местните избори в края на ноември, властите не дават знак да са готови за компромис с исканията на демонстрантите.  

Полицията съобщи за 11 арестувани преди днешния протест и за конфискуван пистолет. Организаторите настояха за пореден път за свободни избори, амнистия за арестуваните при протестите и независимо разследване на действията на полицията.  

Политическата криза в Хонконг, предизвикана от протестите, е най-голямата, откакто през 1997 г. Великобритания предаде Хонконг на китайските власти, след повече от 150-годишно управление на короната.

Колониалната власт приключи със споразумение за въвеждането на формулата "една страна - две системи", при която Хонконг е част от Китай, но запазва системата си, касаеща икономиката и човешките права, и частично политическото си самоуправление.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!