Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бюджетът и субсидиите - политическата игра с избирателите

Снимка: Ани Петрова

„Партийната телевизия и партийният печат са част от политическата работа, защото една политическа партия трябва да има широка трибуна. Ние винаги сме заявявали, че разчитаме на партийната субсидия… В темата няма никакъв извънреден случай“. Това коментира пред БНР Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП, по повод гласуваната партийна субсидия - 8 лева за действителен глас. Той подчерта, че твърденията за договорка между БСП и ГЕРБ са спекулация от страна на ДПС: 

„Това показва, че се сбъдна най-големият кошмар на ДПС - това, което те не желаят и това, което ги прави силни, е противопоставянето между левицата и десницата... Имали сме една среща за партийната субсидия и тя беше по наша инициатива. Бяхме поканили всички политически партии преди второто четене на закона, за да обсъдим защо толкова пари, как да се харчат. Тогава ГЕРБ не се явиха на тази среща“.

В предаването „Неделя 150“ Красимир Ципов от ГЕРБ, член на комисията по правни въпроси, обяви, че становището на управляващата партия за 1 лев субсидия не се е променяло:

„Обсъждаме възможности по какъв начин да бъде внесено предложението ни за 1 лев субсидия, когато се обсъжда един евентуален нов механизъм за определяне на финансирането на политическите субекти… Средствата за субсидиите са предвидени в разходите за централния бюджет и този въпрос трябва да бъде преценен внимателно – откъде могат да дойдат тези пари. Смятам, че в дебата, който може да започне в началото на следващата година, това е един от съществените въпроси“.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че Движението е „за“ публично финансиране, но по един по-справедлив модел:

Йордан Цонев„Този модел трябваше да бъде изчистен с дискусия и с консултация. Корнелия Нинова организира опит за консултация в парламента, на която не дойде никой, освен ние и „Воля“. След това тя се срещна с Валери Симеонов. И след това ние получихме информация, че се готви да бъдат приети 8 лева, по нейно предложение. Никой не ни казва откъде са взети тези 8 лева. Получихме информация, парламентарна, достатъчно достоверна, че има разбирателство една част от депутатите на ГЕРБ да не бъдат в зала, а останалата част – от останалите парламентарни групи, да прокарат това решение. Ние се противопоставихме и го огласихме пред журналистите... След това се стигна до ситуацията, в която ГЕРБ излязоха открито да кажат, че ще подкрепят това предложение“.

По думите на Цонев ГЕРБ трябва да изпълнят ангажимента си като водеща политическа сила и да започнат дебата, а на обществото да се предложи модел за публично финансиране на партиите, който да е справедлив и прозрачен.

„Ние сме „за“ този дебат и ще участваме в него“.

Йордан Цонев подчерта, че ДПС е в гласно съглашателство с ГЕРБ по въпросите за НАТО, ЕС, данъчната система, бизнес средата, защото „нашата програма предвижда това“.

Независим прокурор, който да разследва главния прокурор

Красимир Ципов„Тези законови промени са в изпълнение на препоръката на службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата. С тях се предвижда в случай на умишлено престъпление от общ характер разследването да се провежда от прокурор, който ще бъде ръководител на Инспектората на прокуратурата. Така се гарантира разследването“. Това обясни Красимир Ципов по повод извънредното заседание на правителството, на което бяха разгледани законодателни промени в отговор на препоръките на Венецианската комисия, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. С промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт се предлага създаването на нова правна фигура със статут на прокурор, завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура.

„Става дума за приемане на правила, които да дадат законовите гаранции, когато трябва да бъде реализирана една потенциална наказателна отговорност срещу главния прокурор или неговите заместници“, допълни Ципов.

По думите му не е необходимо тълкувание на Конституционния съд за начина, по който да бъде контролирана работата на главния прокурор.

Христо ПродановХристо Проданов заяви, че в БСП все още не са коментирали предложението, но подчерта, че не е редно контролиращият и контролираният да се назначават от едно и също място.

„И в момента има наше входирано предложение, че актовете на главния прокурор трябва да подлежат на съдебен контрол“.


Като член на временната комисия, която обследва обстоятелствата около случая „БНР“, Йордан Цонев съобщи, че в комисията са постъпили писма от служители на радиото, които твърдят, че с тях се е случило сваляне от ефир.

Интервюто с Христо Проданов, с Красимир Ципов и с Йордан Цонев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от