Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обеща, че ако остане премиер, нивото на имиграция ще спадне

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Четири дни преди предсрочните парламентарни избори във Великобритания, премиерът Борис Джонсън обеща, че ще ограничи имиграцията, ако спечели мнозинство в Камарата на общините.

Според анкетите от последните дни консерваторите на Джонсън поддържат между 7 и 12 процентни пункта преднина пред лейбъристите. Изявленията на премиера за имигрантите предизвикаха негативни реакции на Острова.

Борис Джонсън смята да въведе точкова система по австралийски образец, за която обаче експертите твърдят, че ще доведе до увеличение на имигрантите. Междувременно Джонсън бе обвинен, че с поведението си насърчава расизма в страната.

Консевраторите предлагат нови закони, по подобие на „австралийския модел“, за контролиране на броя на хората, които могат да идват в Обединеното кралство от чужбина след Брекзит, което, според партията, ще доведе до установяване в страната на по-малко нискоквалифицирани работници.

Борис Джонсън заяви, че ще гарантира намаляването на имигрантите, ако спечели мнозинство в парламента.

Точковата система бе сериозно оспорвана по времето на Тереза Мей поради съмнения, че има пролуки в нея. Сега специалният екип, назначен от правителството да проучи „австралийския модел“, стигна до заключение, че той е прекалено либерален и по-скоро ще доведе до увеличение на имиграцията.

В същото време футболният коментатор Гари Невил обвини пряко Борис Джонсън, че с предизборната си реторика за имигрантите и имиграцията е разпалил серия от расистки инциденти в британското общество и в спорта.

Това става след като снощи на дербито "Манчестър Сити" – "Манчестър Юнайтед" към чернокож футболист бяха отправени маймунски жестове.

По-рано бащата на убития при нападението на Ландън бридж 25-годишен Джак Мерит обвини Джонсън, че използва трагедията, за да трупа политически дивиденти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна