Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинските съветници в Дупница искат по-високо възнаграждение

град Дупница
Снимка: wikipedia.org

Общинските съветници в Дупница настояват за по-високо възнаграждение и това искане ще залегне в проекта за правилник за организацията и дейността на местния парламент.

Ако документът бъде приет, местните избраници ще получават 30% от средното брутно възнаграждение в общинската администрация, което за последния месец е около 760 лева.

В предишния мандат възнаграждението на 33-мата съветника в Дупница беше 25% от размера на средната брутна заплата в общинската администрация. Сега тя е около 760 лв., но от началото на 2020 г. се предвижда да бъде увеличена с 10%, което означава, че и възнагражденията на съветниците ще растат.

В проектоправилника няма заложени санкции за отсъствие от сесия. Предвижда се обаче лишаване от месечно възнаграждение на съветник, на когото е наложена някоя от предвидените в правилника дисциплинарни мерки  – „забележка“ или „отстраняване от заседание“.

Съветниците в съседната община Бобошево, която е с насeление около 3 хиляди жители, ще взимат по-добър хонорар от колегите си в Дупница. Според решението на последната сесия председател на постоянна комисия в съвета в Бобошево ще взима 70%, а член на комисията - 60%, съветник - 50% от средната брутна заплата на общинската администрация, която за октомври тази година е 938 лева. Или един съветник, а те са 11, в Бобошево ще взима по около 400-450  лева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от