Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анегрет Крамп-Каренбауер в задочен дебат с новото ръководство на СДП

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на Християндемократическия съюз в Германия - Анегрет Крамп-Каренбауер, влезе в задочен дебат с новото ръководство на Социалдемократическата партия, с която управлява.

Според агенция Ройтерс острите й реплики срещу програмните искания, защитавани от социалдемократите Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, поставят под въпрос стабилността на правителството в най-голямата държава от Евросъюза.

"Както не можеш да си малко бременна, така не можеш и да си малко управляваща. Коалицията е за доброто на страната, а не за посттравматична терапия на някои партии", каза Крамп-Каренбауер по адрес на новите си партньори, които пък са недоволни от досегашното съвместно управление с консерваторите.

Пред вестниците "Билд ам Зонтаг" и "Франкфуртер Алгемайне" тя разкритикува едно по едно исканията на Валтер-Борянс и Ескен.

На желанието им за повече инвестиции в инфраструктура и дигитализация, лидерката на ХДС отговори, че поемането на нови дългове е безмислено, когато има възможност наличните пари да се харчат по-ефективно.

На апела за повишаване на минималната заплата от 9 на 12 евро на час Крамп-Каренбауер отговори, че е работа на независими икономисти, а не на политиците да решават.

На лозунга за повече мерки в защита на климата отвърна с аргумента, че правителството прие комплексна програма по проблема едва през септември.

Въпреки острите думи, Крамп-Каренбауер не зачеркна изрично възможността за предоговаряне на коалиционното споразумение, сочи Ройтерс. Развръзката от преговорите се очаква до няколко седмици. Ако те се провалят, канцлерът Ангела Меркел ще бъде принудена да управлява без твърдо мнозинство в Бундестага или да свика предсрочни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени