Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел се състоя демонстрация за климата

Снимка: архив

Няколко хиляди души се хванаха за ръце и образуваха жива верига в центъра на Брюксел за да насочат общественото внимание към необходимостта от спешни общи действия срещу промените на климата, съобщи Ройтерс. По данни на полицията, в мирната демонстрация са се включили около 2400 души, които образуваха човешка верига около  белгийския федерален парламент и кралския дворец.

Двучасовата демонстрация се проведе докато политици от по целия свят се събират в Мадрид за обсъждане на Рамкова конвенция на ООН за борба промените на климата.

Снощи около половин милион души се включиха в "Поход за климата" в испанската столица с искане да се вземат мерки срещу глобалното затопляне. Сред исканията на организаторите на шествието, отправени към лидерите по света, е и това за съкращаване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2030 г.

Друг протест се проведе в чилийската столица Сантяго, където трябваше да се проведе 25-ата конференция на ООН за климата, но в последствие форумът бе преместен в Мадрид заради масовите протести в Чили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени