Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Цените на храните рязко тръгнаха нагоре", пише вестник "Дума". Предколедно това се случва с цените на едро на храните. Само за две седмици те са се повишили средно с около 2%. Не е ясно как ще се отразят върху цените на дребно и с още колко ще поскъпнат храните в следващите три седмици до настъпването на празниците, коментира изданието.

Поскъпването на доматите е с 3,7% на кг, на краставиците - с 2,3%, а на картофите - с 1,4%. Цената на ориза се е повишила с 2,6%, а на олиото - с 2% на литър. Поскъпнало е и замразеното пилешко - с 1,7%. За година цената на свинското е скочила с 30% заради чумата, уточнява "Дума".

"Искат от фондовете още варианти за втората пенсия, за да стане 2 повече от 1", съобщава "24 часа". Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт.

С това предложение новата социална министърка Деница Сачева започва консултации с фондовете, синдикатите и работодателите, посочва изданието.

"Фирма на Валентин Златев ще вземе милиони за "Златни" семинари", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че свързано със Златев обединение ще получи милиони за организирането на абсурдно скъпи събития. Консорциумът "Обединение логистика" се оказва единственият оценен кандидат по поръчка на Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти, допълва в публикацията си "Сега".

"Военните готвят за продажба полуостров с дюни до Несебър", съобщава "24 часа". Вестникът обяснява, че продажба на цял полуостров до Несебър подготвя министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В сряда правителството е одобрило прехвърлянето от публична в частна държавна собственост на 31 311 кв. метра от полуострова Акротирия.

Това е първата стъпка, за да може Министерството на отбраната да обяви търг за продажба на полуострова. Почти целият полуостров обаче е с пясъчни дюни, които са защитени природни образувания и върху тях е почти невъзможно да се позволи строителство, уточнява "24 часа“.

"Дерат седем кожи за Нова година у нас", пише в заглавие на първата си страница "Труд". Проучване на вестника е показало, че офертите на хотели и ресторанти за празничната нощ достигат до 280 лева само за вечеря и наздравица. За сметка на това съседите от Сърбия и Македония предлагат оферти на двойно по-ниски цени, отбелязва "Труд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна