Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасно мръсен въздух в София

Фандъкова иска затвор за горенето на отпадъци

| обновено на 09.12.19 в 19:48
Снимка: БГНЕС

Горенето на отпадъци е основна причина за замърсяването на въздуха в София и ще се инкриминира чрез законодателни промени, внесени от ГЕРБ, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги или авторитетни санкции, така че това означава, че горенето на отпадъците ще бъде престъпление, защото то е престъпление".

До този час Столичната община не е обявила въвеждане на "Зелен билет" за градския транспорт заради мръсния въздух в града. Утре безплатни ще са буферните паркинги към метрото.

Актуалните почасови данни на сайта на Общината показват съдържание на фини прахови частици най-малко 2 пъти над нормата в кварталите "Младост", "Павлово", "Хиподрума" и "Надежда". Отчетените нива на замърсяване обаче не са достатъчни за въвеждане на целодневно пътуване за 1 лев с обществения транспорт през утрешния ден.

Опасен за здравето е въздухът в почти цяла София, сочи информацията на платформата airsofia.info към този час. Съдържание на фини прахови частици 10 пъти над нормата е отчетено от станции в кварталите "Овча купел", "Надежда", "Люлин", "Дружба", "Хаджи Димитър", "Христо Ботев", "Левски", "Подуене" и други. 

Според бившия заместник-председател на транпортната комисия в Столичния общински съвет професор Вили Лилков гражданите трябва да вярват на официалните данни на общината, които се получават от датчици на Българската академия на науките:

"Масово хора с най-различни методики, с най-различни апаратури правят измервания, публикуват своите данни по най-различни начини и вкарват системата в проблем. За мен меродавни са тези данни, които дава БАН, така че преди всичко трябва да вярване на учените".

На територията на Столична община за днес е обявен жълт код за опасни мъгли, каза заместник-кметът Йоана Христова.

Разминаванията в данните на Общината и гражданските платформи за замърсяването с фини прахови частици на въздуха в столицата се дължи на различните устройства, с които се правят замерванията. Това заяви зам.-кметът по екологията Йоана Христова:

„Дължи се от една страна на устройствата, които замерват тези данни. От друга страна, с голяма вероятност на тяхната поносимост на различни метеорологични условия. Механизмът, който е гласуван от СОС, е базиран на данни, получени от автоматичните държавни станции за измерване на качеството на атмосферния въздух, т.е. когато тези станции отчетат определени параметри, се предприемат и определени мерки. При код „жълто“ за мъгли е възможно да се вземат заедно или поотделно мерки, свързани с въвеждането на „зелен билет“, мерки, свързани с ограничаване на навлизането на коли по определени улици и карета, и съответно, мерки, свързани с разрешение за паркиране в буферните паркинги на метрото“.

Очаква се по-късно днес Столичната община да обяви дали ще въведе т.нар. „зелен билет“ за градския транспорт за утре, като мярка за справяне с мръсния въздух, уточни Христова.

Въздух - мръсен в пъти над допустимите норми

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над допустимите норми, сочи справка в платформата airsofia.info. Най-сериозно е положението в кварталите „Хаджи Димитър“, „Сухата тека“, „Левски Г“, „Подуене“ и „Света Троица“. Около пет пъти над нормата е замърсяването във „Витоша“, „Дружба“, „Лозенец“ и „Яворов“.

Нивата на фините прахови частици в столичните квартали „Дружба“, „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“ са умерени - до 100 микрограма на кубичен метър - показват данните на Столична община, а при над 200 се въвежда т.нар. „зелен билет“ за превоз в градския транспорт.

Пред „Хоризонт“ Мария Панчева, представител на инициативния комитет, организатор на протестите за чист въздух в един от най-замърсените квартали „Красна поляна“, коментира, че тази сутрин в квартала са измерени стойности на фините прахови частици между 500 и 700 микрограма на кубичен метър при норма от 50 микрограма.

„Много е зле положението. Цяла нощ имаше смог. Миришеше на изгорели химии, боклуци. Това не е просто мъгла“, каза още тя.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Панчева цитира показанията на въздуха от снощи в пиковите часове.

„2000 при норма 50. А в непиковите часове – 700-800 и то през цялата вечер. При положение, че в този район няма трафик. При положение, че вечер дори не се гори и в сервизите масло, защото те не работят. Остават само печките. Тази сутрин показанията са към 500-700, не са падали под 500“.

„Дадохме стотина дни толеранс на Общината след изборите, тъй като не се знаеше кой ще бъде на власт. Вече е ясно какво е положението, продължава да са на власт основно ГЕРБ. Съответно ние решихме да направим протест на 28 януари догодина“, каза Панчева.

Тя посочи какво се е случило с обещаното до момента:

„Забрана за движение на каруци в София плюс забрана да се превозват с частни коли боклук, дограма и т.н. – обещано и неизпълнено. Адекватни наказания за тези, които горят боклуци – лично поет ангажимент от г-жа Фандъкова – обещано и неизпълнено. Закон, който да позволява достъп до частните домове, където личи, че се гори нещо нередно, като много лесно това се установява с дрон – обещано и неизпълнено. Обещано беше да се монтират и станции – да, монтираха се, седят си и не работят“.

Според нея инициативата за монтиране на специални филтри за комините не е много адекватна на фона на проблема. До момента в "Красна поляна" са монтирани 7-8 филтъра, а преди това пробно са поставени около 15.

„Това е специална апаратура, която струва почти 4000 лв.“, отбеляза Панчева, като подчерта, че в кв. „Факултета“ живеят около 30 хил. жители.

Станциите на airsofia.info не мерят с абсолютна точност

„Сайтът airsofia.info разполага с 980 станции в цялата страна и с 460 в София. Те са разположени на места, избрани от доброволците, които имат желание да се включат в инициативата, съответно в техните домове или на работните им места… Станциите не мерят с абсолютна точност, защото те са за по 80 лева и не могат да се сравнят с професионалните. Те показват, че има замърсяване и то се намира там, където е станцията. Наблягаме на цвета, не на цифрата… Има идея данните на станциите ни да бъдат калибрирани и уеднаквени с данните на МОСВ, но оттам ни казаха, че нямат възможност и желание да направят това“. Това обясни Петър Киров от сайта airsofia.info в предаването „Нещо повече“ и допълни: 

„Искаме да съдействаме на учените от БАН, за да могат да направят анализ на информацията. Нашата информация е гражданска наука... Информацията ни е ценна, защото е моментна, показва какво става в момента“.

Палиативни мерки срещу проблема

Според експерта от WWF Георги Стефанов се взимат само палиативни мерки срещу проблема.

„Многото говорене, много повдигане на проблема в крайна сметка обрича на геноцид десетки хиляди жители на столицата в различните горещи точки. Проблемът е и национален, той е и глобален. Липсата на политическа амбиция и воля от страна на управляващите е основният проблем. Решения има много и различни. Те могат да бъдат понякога рестриктивни, понякога стимулиращи. Бездействаме!“.

Ние не знаем цената, която обществото плаща, подчерта експертът и добави, че в София всеки ден умират по трима души в следствие на този проблем. Той е категоричен, че липсват устойчиви решения за цялостно справяне с проблема.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени