Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Планираната за днес среща в "нормандски формат" в Париж не гарантира намирането на решение, пише френският в. "Монд".

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски ще се срещнат днес в Париж, а френският държавен глава Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще бъдат посредници. Франция и Германия смятат, че няма да бъде постигнат напредък по отношение на сигурността в Европа, докато не бъде постигнат напредък в намирането на решение на кризата в Украйна.

Зеленски ще бъде изправен пред сериозно изпитание, докато се опитва да договори край на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Малцина очакват пробив, а много украинци се опасяват, че Зеленски може да отстъпи прекалено много на първите си преки преговори с опитния руския лидер, отбелязва британският в. "Телеграф".

Украинският президент казва, че преговорите с Русия са единственият начин за намиране на решение на конфликта и се надява да постигне с руския си колега споразумение за прекратяване на огъня и размяна на всички затворници. Вчера обаче опозицията организира протести в Киев. Хилядите участници в тях настояха Зеленски да отстоява интересите на страната.

Проблемът е, че позициите на Русия и Украйна остават несъвместими, подчертава френският в. "Либерасион". 75 на сто от украинците искат мир, но обществото остава разделено за цената. Зеленски подчерта, че "няма да премине нито една червена линия".

Тези линии включват специалния статут, който Русия иска за Донбас , както и контрола над границата с руската страна. Киев смята предаването на контрола като предварително условие за политически мирен процес, за да се сложи край на преминаването на оръжия и бойци от Русия. Според договореностите от Минск, по които руснаците не смятат да преговарят, предаването на контрола е сред последните стъпки.

От своя страна Кремъл подозира, че Зеленски е слаб президент, без подкрепа от страна на обществото, и следователно няма да може да приложи договореностите от Минск, смятат експерти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени