Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмият международен литературен фестивал започва в рамките на Панаира на книгата

Едно от специалните събития е тайното поетическо четене

| обновено на 09.12.19 в 13:59
Снимка: Ани Петрова, БНР

Днес започва Седмият софийски международен литературен фестивал. Според организаторите това е най-мащабното издание до момента с над 100 участници.

Предвидени са близо 50 събития, посочи в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Тодора Радева – директор на Фондация „Прочети София“ и програмен директор на Софийския международен литературен фестивал.

„Днес откриваме международната конференция „Да пишеш на френски“ с много интересни лекции и дискусии, свързани с избора да пишеш на френски език от писатели, за които това не е майчин език. Гостуват ни 16 френскоезични писатели от 5 континента. Имаме автори от Виетнам, Канада, Африка, Европа. Всички те ще говорят за това защо са избрали да пишат на френски и какво им дава това. Официалното откриване ще бъде от 17 часа“, посочи още Радева.

Едно от специалните събития е тайното поетическо четене.

„Тайно е, защото никой не знае къде ще се проведе. За да можете да дойдете, трябва да се регистрирате, откъдето ще има зададена среща. Ще ви заведем на едно прекрасно място, където ще се случи поетическото четене. Поетите ще четат освен на български своите стихове, ще четат и стихотворения на френскоезичен автор“, обясни Тодора Радева, като добави, че ще има и музика.

По време на бързите литературни срещи пък всеки ще има възможност да бъде очи в очи с писателя за 5 минути.

Фестивалът продължава до 15 декември в НДК, като е съчетан и с панаира на книгата, който започва утре. 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата ще събере на едно място над 160 издателства. Василка Ванчева от Асоциация „Българска книга“ каза в предаването „12+3“:

„Издателите поставят акцентите със своите програми. Съставна част от събитието е Софийският международен литературен фестивал… Заявени са около 70 събития – четения, представяния на нови книги и автори… НДК ще стане огромен дворец на книгата и на литературата и за възрастни, и за деца“.

Интервюто с Тодора Радева и с Василка Ванчева можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна