Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и руски музиканти изнесоха предколеден концерт в Москва

Димитър Христов, Пейо Пеев
Снимка: Ангел Григоров

През уикенда диригентът на Оркестъра за народа музика на Българското национално радио Димитър Христов и гъдуларят Пейо Пеев участваха в коледен концерт съвместно с Държавния оркестър "Гусларите на Русия".

Наред с произведенията на руски композитори като Чайковски и Георгий Свиридов, в лутеранската катедрала "Св. Петър и Павел" в центъра на Москва прозвуча и авторската музика на Димитър Христов под негово диригентство.

"Свирихме в страхотна катедрала, която събра хиляда души на този концерт. Освен нас като български участници имаше един прекрасен изпълнител на арменски дудук и един колега, който свиреше на орган", разказа Димитър Христов.

Лутеранската катедрала

Авторските композиции на Димитър Христов са добре познати и обичани от руската публика, сподели диригентът на оркестъра "Гусларите на Русия" Максим Евтушенко.

"От много отдавна сме приятели с Димитър Христов и си сътрудничим. Често изпълняваме неговата музика, защото е много интересна, красива и мелодична и слушателите в Русия много я обичат. Идеята за концерта се роди спонтанно. Българската музика, написана от Христов, много подхожда на Коледната тема. Затова заедно с Фондация "Балкантон" решихме да поканим на фестивала "Пътят към Рождество" изпълнители от България. Свързахме се с тях и успяхме да ги поканим със съдействието на Българския културен институт в Москва", посочи  Максим Евтушенко.

Руската публика е публика, за каквато може да мечтае всеки музикант, убеден е Димитър Христов.

"Всички зали са пълни. В Москва на вечер се случват стотици събития, да не казвам хиляди. Няма да броя колко са техните концертни зали, колко са киносалоните, въобще каква широка културна дейност се развива. Московската публика е много подготвена, тя е много добре запозната и е гладна, въпреки това пренасищане, тя е гладна и жадна за такива събития", допълни впечатленията си Димитър Христов.

Един от най-ярките и запомнящи се моменти по време на концерта бе виртуозното солово изпълнение на гъдуларя от Оркестъра за народна музика на БНР Пейо Пеев. Той свири за първи път с "Гусларите на Русия" и е впечатлен от структурата и възможностите на оркестъра.

"Всъщност ние много сме заимствали от тях. Първите ансамбли и оркестри, които се създават - те са направени по руски модел и ние знаем, че има такова нещо, но аз за първи път на живо виждам такъв състав, с много подобрения. Те имат брас секция, имат бас китара, имат два баяна, което значително увеличава възможностите, което всъщност ни дава идеи, че ние бихме могли да заимстваме от тях отново и да развием формата, който притежаваме", изтъкна Пейо Пеев.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна