Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Малтийският орден – 25 години дипломатически отношения

Снимка: vaticannews.va

Очаква се на официално посещение в България между 10 и 13 декември, да пристигне Великият магистър на Суверенния военен малтийски орден Джакомо далла Торе дел Темпио ди Сангуинето. В програмата му са предвидени срещи с президента и други представители на властта, с които да обсъди взаимоотношенията с Малтийския орден като хуманитарна организация. Сътрудничеството със Суверенният военен орден на Малта не е необичайно, тъй като България поддържа дипломатически отношения с малката държава вече 25 години. От 2007 г. до ненадейната му кончина в началото на тази година, посланик на Ордена в нашата страна бе Негово Превъзходителство д-р Камило Дзуколи. В рамките на мандата му Малтийският орден реализира над 460 доброволчески мисии у нас. Любопитен факт от живота му е, че още преди да приеме дипломатическата мисия в страната ни, той прави голяма услуга на България, убеждавайки италианските депутати да ратифицират договора за присъединяване на България към ЕС. Това се случва на 22 декември 2005 г, когато той е секретар на Густаво Селва – шеф на парламентарната комисия по външна политика. От месец юни тази година, мястото му като посланик в България заема неговата съпруга Урсула Хьофтер Дзуколи.

Регистрираните членове на ордена са 13 000, а доброволците му са над 80 000 в цял свят. За благотворителните каузи, на които се посвещават те у нас, разказва един от тях – Кристиян Либих:


Дейността ни е свързана с организирането на творчески ваканции за деца без родители. С тях посещаваме различни забележителности в България, за които те пишат есета или рисуват картини. Освен това три пъти седмично раздаваме топла храна в католическия манастир на сестрите евхаристинки. Участвахме активно в приготовленията на визитата и в самото посрещане на Негово светейшество папата в България. Нашите доброволци помагаха на много трудноподвижни хора да се приближат по-близо до папата, раздавахме храна и вода. Посещението бе едно прекрасно събитие за всички българи, независимо от тяхното вероизповедание. Ние правим редица дарения на линейки и медицинска апаратура за болници в цяла България, като приоритет за нас са малките населени места. През следващата година, доброволците се надяват да сбъднат мечтата си да имат собствена социална кухня, в която да хранят хора в нужда, особено през зимните месеци. Надяваме се тя да бъде в католическия манастир или някъде другаде, където биха на приютили или осигурили място за такава. Би било чудесно на по-късен етап да се работи и за приют, където да подслоним хора, останали без дом, но на първо време, нека направим кухнята – добавя Либих.

Създаден като орден на рицарите хоспиталиери от Жерар Том, който става и негов първи Велик магистър, той има своя мисия, която остава непроменена и до днес – „Защита на Вярата и помощ на бедните и страдащите“. Малко след създаването му Орденът се установява на остров Родос и остров Малта, но по-късно централата му е преместена в Рим, където е и до днес. Характерна особеност на Малтийския орден е и неговият юридически статут, който му отрежда място както сред суверенните държави, така и сред организациите с хуманитарна и благотворителна цел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени