Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хляб и корупция

БНР Новини
Мария Мира Христова и Григор Сарийски
Снимка: БНР

Превърна ли се корупцията у нас в спектакъл, наблюдаван и от външните наблюдатели, които отбелязват как за поредна година се проваляме в опитите си, ако не да се преборим, то поне да ограничим разрастването на корупцията? В студиото на "Нашият ден" гостува доц. Григор Сарийски.

Хляб и корупция донякъде е парафраза на прословутото panem et circenses, а поводът да започнем с хляба е 10-годишнината на Хлебното движение (Bridging Resources for Ecological and Art-based Development).

Колкото до корупцията – у нас БВП на глава от населението е 50% от средноевропейския – доближаването до европейското ниво за последните години е с 3% – за сравнение Румъния има 64% от средноевропейското ниво на БВП. България е на печалното 111 място по борба с организираната престъпност – последно в ЕС, Румъния е на 50 места пред нас: "Това, което Румъния направи, а България не, е борбата с корупцията" изтъкна доц. Сарийски.

По независимост на съдебната система България е на 89 място. По ефективност на регулаторната рамка при решаване на съдебни спорове 94 място. Защита на правото на собственост 105 място. Качество на пътната инфраструктура 103 място.

Къде е причината за тези печални резултати при всички заявени мерки и приоритети за борба с корупцията

"Проблемът е в прилагането на тези приоритети – каза доц. Сарийски. – Законът за противодействие на корупцията е порочно заченат. Народното събрание избира членовете на Комисията за борба с корупцията и така стигаме до парадоксалната ситуация, в която човекът с терасата разследва човека с асансьора. И всички мерки като че ли водят до наливане на още и още пари в пробития казан на корупцията.

Колко губи България от корупция

14% от БВП – все едно по една средна заплата от два и половина милиона работещи българи да бъде взета – тези пари била утроили бюджета за социални разходи.

Защо наблюдаващите институции гледат спектакъла на корупцията у нас, поклащайки пръст, без реално да помагат да справяне с проблема?

"Външните ни партньори виждат България като ресурсна икономика. За 30 години България не можа да произведе нито един продукт – телевизор, телефон, нещо... България е потребител за външни стоки" – изтъкна Григор Сарийски.

Има ли все пак изход от този омагьосан кръг, който ни тегли все по-надолу

През изминалата година "Апартаментгейт" поне вдигна нивото на нетърпиимост към част от най-видимите прояви на корупция.  До хората трудно стига новината за присвоени 10 милиона – тъй като те не могат да си представят 10 милиона, но апартаментът е нещо, което хората ясно визуализират.

Наред с гражданското неподчинение, ефективно средство за противодействие на корупцията би било ограничаване броя на мандатите във всяка една сфера на обществения и политически живот.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от