Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Исканията на "Изправи се.БГ" са политически, но партия няма да ставаме

Мая Манолова
Снимка: Иван Русланов

Гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще бъде територия на свободата, заяви пред БНР лидерът ѝ Мая Манолова.

„Българите са обезверени. Не смятат, че промяната може да се случи. Мнозина от тях са забравили какво е демокрацията и че властта е от народа, че те са работодатели на институциите, а не институциите са техни началници. Това е целта на гражданската платформа – да съберем хората“, обясни тя в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Всъщност те (хората) се събират сами. Към нас днес ще се присъединят майките от „Системата ни убива“, хора с увреждания от различни организации, пациенти, синдикат, представители на браншове и съсловия, инициативни комитети с различни каузи – хора, които се събират, за да отстоят правата и интересите си, защото институциите не го правят. Институциите си имат собствен дневен ред и разглеждат най-често гражданите като обикновени досадници. Те трябва да бъдат накарани да чуят хората“, продължи Манолова.

Тя съобщи, че платформата, чийто старт официално ще бъде даден днес, ще подкрепя всеки в защитата на неговите права. Сигнали от цялата страна ще могат да се получават чрез електронна платформа, а също се предвиждат и приемни в различни градове.

Платформата няма да става партия

Манолова отново заяви, че платформата няма да прераства в партия.

„След като съм казала, че няма да правя партия, значи няма да правя партия“, каза тя и добави:

„Разликата между проекта, който стартираме, и партиите е, че партиите защитават освен партийните си интереси, но и интересите на група хора. Това, което аз и моят екип поставяме като предизвикателство пред нас, е да защитим интересите на всеки, правата на всеки български гражданин, които са накърнени. Всеки опит да бъде посегнато на права и свободи, да бъдат неглижирани и застрашени интересите на гражданите – не се ограничаваме със защитата на ляво мислещи, дясно мислещи, зелени или центристи. Ние ще защитаваме обикновения човек“.

Време е хората да вземат политиката в собствените си ръце

По думите ѝ това не означава, че няма да се занимават с политика, защото исканията на инициативата са политически.

„Докато гражданите не се занимават с политика, политиката се занимава с тях и ги удря през доходите, през демографската криза, през въздуха, който дишат, през задръстванията, през бетона… Време е хората да вземат политиката в собствените си ръце и тогава ще имаме справедлива държава и честни отношения“, коментира тя.

Първоначално платформата ще се финансира със собствени средства, посочи Манолова. По думите ѝ ще се разчита и на малки дарения и от граждани.

Най-голямото поражение от изборите – ниското доверие

Според нея най-голямото поражение от начина, по който се организират изборите, е, че пада доверието на хората изобщо в изборния процес. Може би това е и целта на тези, които ги организират, добави тя и подчерта проблема с купуването на гласове и изборните списъци.

„Тези, които по този начин печелят изборите, всъщност залагат корупцията като стил на управление за целия си мандат, защото парите след това трябва да се връщат“.

Манолова отбеляза, че само в София са подали близо 30 сигнала за купуване на гласове. Кражбата на вот се случваше и в секционните комисии с поправяне, подправяне и дописване на протоколите. По думите ѝ тук решението е само машинно гласуване, а след това и електронно дистанционно гласуване.

Депутатите решиха, че на всички следващи избори във всички секции над 300 души ще се гласува само с машини, припомни Мая Манолова, но подчерта, че при приемането на бюджета за следващата година са „пропуснали“ да отделят средства за покупката или наемането на тези машини. Отново ще излъжат хората, каза тя.

Манолова не даде прогноза дали ще се стигне до касиране на изборите в София, но изрази надежда да се отворят чувалите с бюлетини поне в ромските секции.

Истинската съдебна реформа – само чрез промени в Конституцията

Истинска съдебна реформа може да бъде проведена само чрез промени в Конституцията, заяви още Манолова. Според нея проблемът това да се случи е в политическата воля.

Идеята за прокурор, който да разследва главния прокурор, тя определи като „прах в очите на хората“.

„Това е опит да бъдем излъгани отново, че се прави нещо за осигуряване на независимост на съдебната система, за продължаване на реформата“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени