Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Анета Василева:

Конкурсът за "Света Неделя" трябва да бъде доведен до край

Трябва да решим как ще се развива София - като град за хората или за автомобилите

Арх. Анета Василева
Снимка: БНР

Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за обновяване на площад "Света Неделя", организиран от Столичната община. Конкурсът стана повод за критики, че процедурата е ограничила изключително много достъпа на световната и българската професионална общност до участие в него.

"Със сигурност заданието и намеренията на възложителя предопределят резултата на конкурса. Те са основата на всеки конкурс. В дадения случай решението на възложителя беше да експериментира с една нова форма на конкурс, досега неприлагана масово от институция, а именно затворения, ограничен, двуетапен конкурс", обясни в предаването "Хоризонт до обед" архитект Анета Василева, доктор по история и теория на архитектурата.

"В световен план това е обичайна практика, що се отнася до високо репрезентативни пространства, където отговорността от архитектурното решение е по-голяма, по този начин се решават площади, големи обществени сгради и т.н. Така че това решение на възложителя - Столичната община, може да бъде оправдано", допълни тя. 

Архитектурните конкурси могат да са отворени, затворени, концептуални, реални, едноетапни, двуетапни, уточни архитектът.

"И ние постепенно трябва да градим доверието в конкурсната форма като единствения начин да харчим честно публични пари и да получим най-добрия архитектурен продукт под формата на честна конкуренция. Това ни е изходната база, т. е. ние от конкурси имаме нужда постоянно, за всички значими публични, а защо не частни сгради и пространства около нас", коментира Анета Василева.

За реконструкцията на площад "Света Неделя" са организирани много неуспешни конкурси в предишни години, припомни експертът.

"През 2018 скандалът беше заради условията за преминаване от първа във втора фаза на ограничения конкурс. Как работи ограниченият конкурс? Обикновено при ограничения конкурс имаме пресяване по документи на първа фаза, след това селекция на определен брой участници за втора фаза, когато вече те разработват проект срещу определен вид награди, които, за да стимулират качествен архитектурен продукт е ясно, че всеки от селектираните за втория етап ще получат някакъв вид награда. Трябва да имаме предвид, че архитектурният труд има някакъв вид инвестиционна стойност и за да бъде положен качествено, а не формално, е хубаво той да знае някакви параметри. Това е идеята за двуетапния конкурс - да привлече качествени участници, които да инвестират време в идеи за определено, важно за някакъв град място."

Според архитект Анета Василева избраният проект на италианеца Масимилиано Фуксас има много несъвършенства, които трябва да бъдат поправени.

"Също толкова съм твърдо убедена, че този конкурс трябва да бъде доведен до край, за да не подриваме доверието в конкурсната практика. Този конкурс, както и всички финалисти, работи в посока пешеходна свързаност в центъра на София. Това е ключово. Трябва да сме наясно дали София ще се развива като град за хората и пешеходците или ще се развива като град за транзитното автомобилно движение през центъра", коментира Анета Василева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени