Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерфакс: Тръмп ще се срещне с руския външен министър Лавров във вторник

Доналд Тръмп и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще се срещне във вторник с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на планирани разговори със своя американски колега във Вашингтон, предаде агенция Интерфакс, цитирайки източник на руското външно министерство.

Посещението на Лавров във Вашингтон за преговори с американския държавен секретар Майк Помпейо идва в момент, когато двустранните отношение се намират в едни от най-ниските нива след края на Студената война и са доста обтегнати по различни причини - от предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ до военните действия в Украйна и Сирия, посочва Ройтерс. Американските разузнавателни агенции заявиха преди време, че Русия се е намесила в кампанията за президентски избори в САЩ през 2016 г., за да наклони вота в полза на Тръмп. Москва отрече многократно такава намеса.

Същевременно изтича и времето, когато двете страни би трябвало да сключат споразумение, което да замени или да удължи техния договор Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен в Русия като СНВ-3, който беше подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г.

През миналата седмица президентът Владимир Путин предложи на САЩ удължаване на споразумението без предварителни условия или допълнително обсъждане.

Министерството на външните работи на Русия потвърди в изявление предстоящата визита на Сергей Лавров във Вашингтон. В това изявление обаче не се споменава за възможна среща на Лавров с Тръмп, но агенция Интерфакс цитира източник на външно министерство, че ще има такава среща.

"Очакваме, че Лавров ще бъде приет от Тръмп и ще проведе разговори с Помпейо", посочи източникът на руската агенция.

За сега няма официален коментар от страна на Съединените щати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!