Eмисия новини
от 04.00 часа

Първият български хуманоиден робот е шуменец

Сред материалите за направата на Роки са кофа за боклук и ДВД-та

Първият български хуманоиден робот Роки
Снимка: Росен Христов

Докато хуманоидните роботи получават все повече внимание не само в света на технологиите, но и от широката общественост, в шуменски гараж е създаден Роки. Младият инженер Росен Христов изработва хуманоидния робот с амбицията тепърва да доразвива качествата му.

„Роки" означава „робот, операция, конструкция, изпълнение“ или по-точно хуманоиден робот. Като конструкция наподобява човешкото тяло. Преди много години го започнах. Бях още студент. Поради липса на средства спрях донякъде, не беше довършен напълно. След като започнах работа и имах малко повече средства, го разглобих и направих отново. От малък си мечтая да направя подобен робот. Трудно е началото. Първо създадох дясната му ръка, тя е с пет пръста, подобно на човешката. Лявата е малко по-различна“, разказва Росен.

От кофата за боклук до хуманоида

Създаването на Роки струва около 2000 лева. Изобретен е с нестандартни материали: „Механизмите са от вдигане на прозорци на коли, някои счупени – взимал съм и съм ги поправял. Има и нови части, естествено. Интересното е, че торсът на робота е направен от кошче за боклук. Останалите части са ДВД-та, машинки, други задвижващи механизми и т. н.“

Инженер Христов е набелязал и следващите цели, които иска да постигне с Роки: „Няма такава свобода, каквато по принцип искам. Кинематиката, свободата на движение, не е кой знае колко голяма. Не може да си движи ръката от рамото. Може да хване даден предмет и да го премести, мобилен е“. Росен казва, че макар и още да не го е качвал в дома си, прави експерименти с Роки в гаража, където работи. Роботът вече е бил и пред широка публика. Първото излизане от гаража е за Младежкото техническо изложение в Горна Оряховица. „Нямаше да го покажа, ако не беше приятелката ми. Причината, поради която не исках да го показвам, е, че не мислех, че е на достатъчно високо ниво“, допълва изобретателят.

Роки на изложението в Горна ОряховицаСнимка: veliko-tarnovo.net.jpg

Да раздвижиш Роки

„Захранването е в торса му, по-надолу в тялото е и микроконтролерът, който програмирам, за да извършва самостоятелни движения. Може да се управлява ръчно и самостоятелно. Ръчното управление е с клавиатура, подобно на компютър. Ако се управлява самостоятелно, се програмира през микроконтролера. Предмети не разпознава, но има камери, с които, след още много работа, ще започне да прави и това“.

Извън роботиката Росен има интереси в спорта и литературата.

„За кратко съм бил кикбоксьор, състезател съм и по вдигане на тежести. Спортът е едно от хобитата ми. От фантастиката идват някои от идеите ми. С изобретения се занимавам от много малък, първи или втори клас. Запалих се от баща ми, който също се занимава с електроника. Първият ми мъничък робот бе от „ЛЕГО“, бях направил човекоподобна ръка“.

Историята на Роки чуйте в звуковия файл, а как изглежда в действие вижте тук


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Милена Димитрова

По следите на любопитството

публикувано на 18.01.20 в 09:25