Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голдман Сакс" повиши прогнозите си за цените на петрола през 2020 след решението на "ОПЕК +"

Американската банка "Голдман Сакс" повиши прогнозите си за цените на петрола през 2020 година, цитирайки по-голямото от очакваното допълнително ограничаване на добивите от страна на ОПЕК и нейните съюзници, известни като формата "ОПЕК +", през първото тримесечие на следващата година.

"Увеличаваме нашата ценова прогноза за 2020 г., въпреки че дългосрочната ни оценка остава непроменена“, посочиха анализаторите на голямата американска банка.

"Голдман Сакс" вече очаква средна цена на петрол Брент на спот пазара от 63 долара за барел през следващата година, което представлява повишение спрямо предишна оценка от 60 долара за барел. Относно американския лек суров петрол, банката повиши прогнозата си до 58,5 долара за барел от 55,5 долара.

Новите прогнози са факт, след като в петък производителките от "ОПЕК +", начело със Саудитска Арабия и Русия, се споразумяха да намалят допълнително общите квоти за добив на петрол с 500 хил. барела на ден през първото тримесечие на 2020 година. По този начин съвместното им производство от началото на следващата година ще бъде ограничено с 1,7 млн. барела на ден спрямо действащото настоящо споразумение за намаляване на добивите с 1,2 млн. барела.

Решението "кристализира важна промяна в поведението на "ОПЕК +" към управление на краткосрочните физически излишъци и дефицити, вместо да се опитва да коригира наблюдаваните дългосрочни дисбаланси чрез отворени ангажименти", отбеляза анализаторите на голямата банка от Уолстрийт.

"Голдман Сакс" също така преразгледа и прогнозата си за търсенето и предлагането на петрол, отразявайки по-ниското производство на "ОПЕК +" през първите месеци на 2020 г. "Тези ревизии ни карат да прогнозираме широко балансиран глобален петролен пазар през 2020 година, като се очаква той да бъде затегнат с около 300 хил. барела на ден повече, отколкото предишната ни прогноза".

Банката намали и прогнозата си за растеж на потреблението на петрол с 50 хил. барела дневно, позовавайки се на перспективи за сдържано възстановяване на глобалния икономически растеж, задвижван от по-високите потребителски разходи, но промишлен сектор, който все още изправен пред предизвикателства. промишлен сектор. Сега "Голдман Сакс" очаква растеж при търсенето на петрол от 0,9 млн. барела за отминаващата година и от 1,2 млн. барела за 2020 година.

Междувременно петролните фючърси отстъпват през днешната търговия от техните петъчни най-високо нива от септември насам главно като реакция на данни, показващи отслабване на китайския износ за четвърти пореден месец, което поднови инвеститорските притеснения за глобалното икономическо развитие и респективно по отношение на потреблението на петрол.

Китайският износ се сви през ноември с 1,1% годишно до 221,7 млрд. долара при прогнози за повишение с 0,8% и след понижение с 0,8% през октомври, отбелязвайки спад за четвърти пореден месец. В същото време обаче вносът в Китай се повиши с 0,3% спрямо година по-рано до 183 млрд. долара след спад с 6,2% месец по-рано и очаквания за поредно понижение с 1,4 на сто, като това е първото нарастване на вноса от април насам.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през февруари се понижават в понеделник с 1% към 63,73 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 1,4% към 58,40 долара. През миналата седмица обаче те поскъпнаха с между 6,5% и 7,3% до тримесечни върхове съответно от $ 64,88 и от $ 59,80 за барел (най-високо техни нива от 17-и септември).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени