Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители искат промяна в класификацията на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Земеделски производители започват подписка за промяна в Наредба №2 и класификацията на отпадъците. Тяхното недоволство е продиктувано от нормативната уредба, която определя като отпадък растителните остатъци при обработката на етерични култури и ги задължава същите да бъдат извозвани до най-близкото депо.

С драстичното увеличаване на заетите площи с лавандула, които само в област Добрич са повече от 70 000 декара, промяната на наредбата, според преработвателите, е наложителна, тъй като е морално остаряла и не отразява действителната ситуация.

В подписката производителите, преработвателите и собствениците на дестилационни уредби за добив на етерични масла настояват текстовете, класифициращи растителните остатъци като отпадък, да бъдат премахнати.

Според тях извозването на огромната суровина към депо е допълнителен финансов ресурс, по този начин се натоварва излишно и пътната инфраструктура, замърсява се и въздухът.

Вторият акцент в сигнала им е, че растителният остатък е с доказани качества и може да се използва като тор, а не да се изхвърля.

Подписката е адресирана до заместник министър-председателя Марияна Николова, до министъра на околната среда и водите Нено Димов и до министъра на земеделието Десислава Танева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени