Eмисия новини
от 14.00 часа

Иларион Иларионов, бивш член на ЦИК: Основният проблем е изборната администрация

Снимка: БТА

„Основният проблем при избори е изборната администрация. Тя е тотално политически зависима. Членовете не трябва да са представители на партиите… Комисията може да бъде разделена на две части – да има една постоянно действаща малка група хора, които са експерти и работят през цялата година, а два месеца преди изборите, например, тази група може да се разширява с политически представители“. Това каза пред БНР Иларион Иларионов, бивш член на ЦИК, по темата за изборите, която е отново на дневен ред, след като президентът Румен Радев свика среща за изборните правила.

В предаването „Нещо повече“ Иларионов подчерта и проблема с преекспонирането на изборните списъци:

„Крайно време е да престанем с истерията с т.нар. „мъртви души“. Даваме ли си сметка кого наричаме „мъртви души“? Така наричаме нашите деца, отишли по различни причини да учат и да работят в чужбина, или близките ни, които са отишли в чужбина, за да печелят по-добре“.

Според Иларион Иларионов машинното гласуване би направило изборите излишни:

„Всяко едно неприсъствено гласуване трябва да бъде забранено. Колкото е по-малко техниката и новите технологии, толкова по-голяма е вероятността изборите да бъдат нормално проведени. Въведете ли машинно или компютърно гласуване, означава да дадете възможност на всеки мошеник да прави каквото си иска“.

Иларионов посочи и проблема с „безумното натоварване на секционните избирателни комисии“:

„От началото до края на изборния ден един екип да провежда гласуването, а след това да запечати урната и да я предаде на друга група хора, които до този момент са си почивали, в преброителен център, където всички бюлетини се изсипват в една обща купчина, за да не може никой да следи от каква секция какви гласове са дошли“.

За Иларион Иларионов квадратчето „не подкрепям никого“ е абсолютно безсмислено.

Интервюто с Иларион Иларионов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от